Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Lyuk a sajtban

És lőn: szabályozható a semmi a valami közepén.
A kitartó kemény munka meghozza gyümölcsét. A múlt hét megkerülhetetlen híre volt, hogy évszázadnyi kutatás után svájci tudósok végre felfedezték, mitől lesz lyuk az ementáliban. És ne gondoljuk, hogy ez nem komoly dolog. Gondoljunk inkább arra, volt idő, amikor arról sem volt fogalmunk, milyen alakú a Föld, s így léteztünk szent tudatlanságban. Összehordtunk mindent tengerben úszó óriási teknősről, aminek a hátán élünk, meg hogy egy korongon tengetjük mindennapjainkat, aminek ha a szélére érünk, és nem vigyázunk, könnyen lepottyanhatunk róla a semmibe. Így éltünk. Mígnem jöttek az ókori görögök, meg az a bizonyos Eratoszthenész, aki leegyszerűsítve a sztorit, egy Nílus menti kútból és egy pózna árnyékából kvázi pontosan megadta a gömb alakú Föld kerületét.

De térjünk vissza az ementálihoz és a svájci tudósokhoz. Végre kiderült: a tejbe kerülő szénarészecskék erjedéskor gázt bocsátanak ki, s ez hozza létre azokat a bizonyos lyukakat. Igen ám, de a fejési technikák korszerűsödésével a sajtokban egyre kevesebb lett a lyuk. S mivel ez nyilván tarthatatlan, a tudósok komputertomográffal hónapokon át figyelték a lyukakat és azok természetét. És lőn: a sajtkészítők nekik köszönhetően immár pontosan tudják, hogy a szénarészecskék precíz adagolásával meghatározható a sajtban keletkező lyukak mennyisége, vagyis szabályozható a semmi a valami közepén.

És ez valóban nem semmi, már ami a lyukakat meg a fejési technikákat illeti. Főleg így, költségvetési vita idején. Merthogy, klasszikussal szólva, szoros az összefüggés: olyanok a politikusok is, mint lyuk a sajtban. Minél több a sajt, annál több a lyuk, és minél több a lyuk, annál kevesebb a sajt.

Holnap ráadásul telihold. Csak nehogy kitalálja valaki, hogy sajtból van az is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárt világban

Rettentőbb a lelki elnyomás, a lelki függőség kialakítása. Tovább olvasom