Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Listázott ország

Újabb és újabb listák íródnak, s mezei állampolgárként csak reménykedhetünk, egyiken sincs rajta a nevünk.

Régi ismerősömmel utcapolitizáltunk a minap, s közben volt egy elejtett mondata: akármit csinálok, úgyis fenn vagyok a listán. Milyen listán? – kérdezek vissza. Na, hát ez a jó kérdés, válaszolta, merthogy ahány lista, annyi helyzet.

A lista rossz emlékű szó e hazában, első hallásra nem is a bevásárlócetlire felírt élelmiszerek sorára asszociál róla az ember. Itt mindenki hallott a hírhedt B listákról, amikre rendszereken átívelően hol ezért, hol azért nemkívánatos egzisztenciák kerültek fel, akiknek ezutáni sorsa rendre elbocsátás, ellehetetlenítés, hátrányos megkülönböztetés lett. Aztán voltak listák, amik alapján elkoboztak, kitelepítettek, államosítottak, gettóba zártak, Dunába lőttek, ismerünk ügynöklistákat fizetett és önkéntes besúgókról, meg másféle listákat a besúgottakról is.
És úgy tűnik, ahogyan a lista, úgy a listázás is örök, idejét éljük ma is.

Ráadásul úgy, hogy nem is sejtjük, ki milyen listán van rajta. Ott van mindjárt a nemzeti konzultáció adatbázisa, tudható belőle például, ki levelez szívesen a kormánnyal, ki nem, erről mindjárt készülhet is egy lista. S ki ne hallott volna az elhíresült Kubatov-listákról, amiknek mibenlétéről a bíróság szerint nem áll rendelkezésre megfelelő adat, de listáknak azért listák. Igaz, a választási regisztrációs lista jegelődött, ahogyan nyilvánosan nem lett semmi Gyöngyösi képviselő a nemzetbiztonsági kockázatot jelentőkről javasolt listájából sem. Ellenben a köznevelési törvénnyel jöhet hamarost az erkölcstan-hittan lista, tudni lehet majd, ki mit választ, s ha már választott, valahova tartozik, s összeírható mondjuk egy másik listán.

És ez csak a felszín, ne legyenek kétségeink, feleim, újabb és újabb listák íródnak, egyesek előkerülnek, mások nem, s mezei állampolgárként csak reménykedhetünk, egyiken sincs rajta a nevünk. Reménykedhetünk, hogy nem úgy járunk, mint az ELTE Bölcsészkarán a gólyák, ha igaz, hogy listára kerültek tudtuk nélkül, névvel, telefonszámmal, világnézettel, pártszimpátiával, s fogalmuk sincs, milyen hátrány érte azokat, akik mondjuk nem feleltek meg a listakészítők ízlésének.

Tényleg úgy néz ki, hogy jól mondja az ismerősöm. Valamilyen listán biztosan fent vagyunk. A kérdés az, hogy melyiken, meg hogy milyen céllal, milyen előjellel, milyen várható következménnyel, milyen fenyegetettséggel. Kérdés az is, hogy az ilyen-olyan listákból mikor lesznek feketelisták, hogy a színváltozáshoz mi kell és ezt ki dönti el.
Persze a helyzet azért nem ennyire drámai. Vannak ugyanis listák, amiket egyáltalán nem kell komolyan venni. Hogy példát is említsek, mondjuk azt, amit a személyiségi jogainkról az alkotmányba írtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ember és polgár

Tegnap már egy szó sem esett a polgárról. Helyébe az „emberek" lépett. Tovább olvasom