Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Lelkiismeret

Azt mondom az autószerelőmnek: Tudja, maga nekem példaképem. Riadtan néz rám, nem érti. Az mindig gyanús, ha egy újságíró példálódzik. Nyugtatom, miközben kifizetem a számlát, amely jóval olcsóbb, mint a márkaszervizben. Maga lelkiismeretes. És mivel az autóm már közel van a magyar autók átlagéletkorához, gyakran jövök ide. De ez a lelkiismeretes munka nem változik. Egyre többet dolgozik, egyre több kocsi gazdája keresi fel, de maga csak alapos marad. Nem elégedett meg soha azzal, hogy megjavította, amit én észrevettem. A hibát máshol is kereste. Aztán ha találta, felhívta rá a figyelmet.

Megnyugszik. Arcán mosoly simul el. Hát nem mindenki így teszi?
Nem – nyugtatom meg, tudjon róla, bár sokan dolgoznak hasonló elszánással, de még nem elegen. Elég, ha csak az útra gondolok, amelyen eljutottam ide. Egyik kátyú a másikat követi, és sehol egy tisztességes javítás. Jön az aszfalt, aztán potty. Mintha tehén ejtette volna oda. Kis taposás, és megy tovább a gépezet.

Maga a példaképem. Ha cikket írok, ha olvasó kér segítséget, mindig arra gondolok, mindent megtettem-e. Elég alapos voltam-e? Nem elégedtem meg azzal, hogy elnapoljak egy ügyet, ahelyett, hogy megoldanám? Érti már?

Érti! Bólint és vidáman megy a műhely felé. Én beindítom a kocsit, és eljövök, közben azon rágódom, vajon nem baj-e, hogy megdicsértem. Nem lesz-e ettől majd lazább, hanyagabb?

Talán nem. És nem azért, mert maszek. Hiszen hány és hány magánvállalkozó esik bele a csábítás csapdájába: elég csak a felszínen jónak látszani. Az idő úgyis elmos minden nyomot.

Jó embernek, jó dolgozónak születni kell. És azt hiszem, a legtöbben annak is születünk, csak a példák, a rosszak, a könnyű pénz csábítása, a felelősség elkerülése megváltoztat minket.

De mint a legtöbb változás, ez is megfordítható. Talán a jó példákkal. Én egyet most elmondtam. Szívesen hallanék másokról is. Az sem baj, ha nem vállalkozók. Lehetnek tanárok, orvosok, gyári munkások, tőlem még politikusok is. Csak legyenek. Ne a rosszat lássuk csak. Mert a morál és az erkölcs munkában, életben sokkal drágább kincs, mint gondolnánk, és sokkal előbb fogy el, mint az olaj, amelyből az autómat működtető benzin készül.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. szeptember 27. 11:09
    „Köszönjük a cikket ,rég vártunk ehhez hasonló meglátásokat.Igen a pozítivon gondolkodok száma nagyon kevés.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anti és Nobel

Tovább olvasom