Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Lélekemelő

A társadalom egyre többet foglalkozik a lélek egészségével.
Rendre kapunk tájékoztató leveleket Bécsről. Érdemes elolvasni ezeket a híradásokat. Részben azért, hogy megtudjuk, mi foglalkoztatja éppen a szomszédokat, másrészt pedig azért, hogy példát kapjunk arról, miként lehet megközelíteni egy-egy problémát. Bécs mégiscsak a legélhetőbb város Európában.

Megújítja a pszichiátriai betegek ellátását Bécs, ez a legfrissebb hír címe. Nagy vonalakban leírják, miért foglalkoznak ezzel és mit takar a megújítás. Itt kiemelek néhány momentumot az összefoglaló anyagból. Például azt, hogy 2030-ig szóló tervet dolgoztak ki, azaz tényleg gondolnak a jövőre. Aztán itt van maga a cél: a pszichiátriai és pszichoszomatikus betegek ellátásának javítása. Tudatosult bennük ugyanis, hogy a társadalom egyre többet foglalkozik a lélek egészségével. Az új koncepcióval többek között a könnyen hozzáférhető, minőségi, helyi ambuláns ellátásra, a megbélyegzés feloldására és a folytonosságra helyezik a hangsúlyt. Külön odafigyelnek a gyerekekre, az idősekre és a kismamákra. Aki érintett itt, kis hazánkban, az nagyon jól tudja, hogy mit takarnak ezek az elemek. Attól tartok, sokan tudják. Meggyőződésem ugyanis, hogy nálunk jóval többen szorulnának lelki segítségre, mint ahányan eljutnak oda. És jóval többen, mint ahányan ezt be merik vallani. Alig van olyan Kisalföld, amelyben egy-egy cikk ne rejtene valamilyen mentális traumát, lelki tényezőt a történések hátterében.

Az idézett szöveg szakmaiságot, empátiát, felelősségteljességet, bölcsességet és logikát sugároz. Persze mondhatjuk, egy gazdag ország gazdag fővárosáról van szó. De a lényeg mégis a szemléletben van. Ennek illusztrálására csak annyit: a tervet nemcsak több terület szakértőiből álló csapat dolgozta ki, hanem bevonták a betegeket, mi több, azok hozzátartozóit is. Nekem úgy tűnik, tényleg meg akarják oldani ezt a problémát, és nem pusztán egy rubrikát akarnak kipipálni.

Győr Bécs és Budapest között fekszik, félúton. Nekem úgy tűnik, Bécs van messzebb. De legalább belátható a távolság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmillió

Közösen tettünk egy kísérletet arra, hogy ne szenvedjenek embertársaink. Jelentem, sikerült. Tovább olvasom