Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Legyen jó magyar

Nincs dráma, nincs pánik, recesszió van, azt meg tudjuk oldani – ha ön is segít. Nagyjából egy héttel a borúlátó negyedéves gazdasági adatok és előrejelzések után szakértők adtak tippet, mit tehet hozzá minden magyar honpolgár a hazai GDP-hez. Az interneten tegnap közzétett nyolc tanácsot mindenki vérmérséklete szerint vegye komolyan (vagy ne is vegye). Egy biztos: a lehetőségeket a nyári meleg ellenére a gazdasági szakemberek komolyan elemezték, én azért annyira nem.

Az első tanács: ha vécépapírt vásárol, akkor a magyart vegye. Ha pedig olyan terméket lát a polcon, amelynek van külföldi megfelelője is, akkor azt határozott mozdulattal tolja el magától. Az árat ne figyelje.
Ha vásárol, mindenből sokat vegyen, ne az áru romlandóságát nézze, hanem azt, hogy ezzel mennyit használ. Minden deka egy tizedesvessző a GDP-számoknál, ha pedig nem alkudozik – s ez is tanács –, még fényesebben csillog a trikolór mentéje hajtókáján.

Otthon ne akarjon füvet nyírni, a takarításhoz vegyen fel profi segítséget, a falat meszeltesse le – lehetőleg minél többször. Bár a legkevésbé erre biztatjuk, de azért jó, ha tudja: a KSH felbecsüli a feketegazdaság hozzáadott értékét is, így papíron még akkor is jót tesz a gazdasággal, ha számla nélkül dolgoztatja a segéderőt.

Tud főzni? Nem baj. Menjen étterembe inkább. Az esti sört nem a hűtőből kell kivenni, ott nincsenek a barátok, az olimpia is véget ért.

Kevésbé hat ugyan a GDP-re, ha az egyik évben több ünnepnap van, mint a másikban, de még a kevésnél is kevesebbet lehetne kihozni, ha minden ünnepnap dolgoznánk. Ha a munkaadója mégsem várja el ezt öntől, legalább ne örüljön az ölébe hulló szabadnapoknak – a szolidaritás is számít. S ha már itt tartunk, a szakértők csendben figyelmeztetnek arra is, hogy ne sajnáljuk a közszolgáktól a béremelést. Mert hiszi vagy sem, ha az állam felvesz embereket vagy fizetésemelést ad, azzal automatikusan nő a magyar gazdaság hozzáadott értéke.

A kegyelemdöfés most jön: a KSH egyik szűk irodájában van, aki külön számolja, mennyit tett hozzá a GDP-hez a prostitúció (azon belül a szállodai prostituált, az utcán magát áruló, a call-girl és a futtatójuk) vagy a drogkereskedelem. Nem keveset, az előbbi nagyjából 99 milliárdot, az utóbbi 62-t.

Ha ön ebből már tényleg kimarad, ne furdalja a lelkiismeret. Megtett mindent, amit el lehet várni. Ön igaz magyar állampolgár, valahol a senki földjén.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. augusztus 24. 17:23
    „Nagyon jó ,még több ilyen cikket kérünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapvető jog

Tovább olvasom