Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Lance Armstrong doppingügye és a mindennapok hazugságai

Lance Armstrong felett azoknak van legfeljebb joguk pálcát törni, akik – a legegyszerűbb példával élve – szakmailag kókler főnökükre legalább egyszer ráborították már az asztalt.

"Hittem a hitben, önmaga ragyogó okán. Hihettem volna a teljes reménytelenségben, minden érv emellett szólt, de én figyelmen kívül hagytam a nyilvánvaló katasztrófát – mi mást tehettem volna? (…) Sokkal erősebbek vagyunk annál, amit képzelünk magunkról, a hit az egyik legerőteljesebb és legmakacsabb jellemzője fajunknak.

Hinni, amikor mindannyian tudjuk, hogy semmi sem képes életünk mulandóságán változtatni, és nincs gyógyír halandóságunkra, igazi bátorság. Hinni magadban… hinni bármiben, amit választottál, ez a legfontosabb dolog" – írta Lance Armstrong "Bicikli életre-halálra" című önéletrajzi könyvében.

Az áttételes agydaganatból csodával határos módon meggyógyuló, majd rekordot jelentő hét egymást követő Tour de France sárga trikót szerző amerikai kerékpáros doppingügyében nem nagyon lehetnek hitbéli kétségeink: a makacs tények mellett állítólag Armstrong Oprah Winfrey kamerájába maga vallotta be, hogy doppingolt.

Ha engem kérdeznek, számomra eddig sem volt kérdéses, hogy doppingolt-e az ezredforduló egyik legkarizmatikusabb sportolója. Egyrészt az utóbbi két évtizedben a kerékpáros sportban – abban a sportágban, amit vitathatatlanul Armstrong egyénisége és paradox módon daganatos betegsége röpített soha nem látott magasságokba – nagyítóval sem találni olyan bajnokot, akit ne meszeltek volna el doppingvétségért. Másrészt véleményem szerint napjaink élsportjában kenyéren és vízen gyakorlatilag lehetetlenség elérni világraszóló sikereket.

Most, hogy a hittel már nem kell foglalkoznunk az amerikai bringás ügyében, sokkal érdekesebb kérdés, miként ítéljük meg elsősorban emberként Armstrongot? Nyilván rengetegen kapásból rávágják, hogy mocskos csaló, de ha mélyebbre ásunk és beleképzeljük magunkat Armstrong helyzetébe, akkor így is fogalmazhatunk: az egykori hétszeres Tour de France győztes súlyos, hazugságokkal terhelt kompromisszumokat kötött a racionális életében.

Utóbbit azért hangsúlyozzuk így, mert a mindennapi megélhetésért az ember a munkahelyén kénytelen-kelletlen nem ritkán gyomorforgató döntéseket meghozni és/vagy elfogadni, akárcsak Armstrong sportolói pályafutása alatt.

Ha az amerikai szupersztár sportolói karrierje csúcsán tesz beismerő vallomást, akkor nem csupán csapatát és szponzorait sodorta volna a szakadékba, de a komplett kerékpársportot is. Arról nem beszélve, hogy óriási pénzeket megmozgató rákellenes alapítványát egyik napról a másikra ítélte volna halálra.

Tömören oda szeretnék kilyukadni, hogy Lance Armstrong felett azoknak van legfeljebb joguk pálcát törni, akik – a legegyszerűbb példával élve – szakmailag kókler főnökükre legalább egyszer ráborították már az asztalt, s emelt fővel mondtak búcsút hazugságokkal terhelt munkahelyüknek és fizetésüknek.

Olvasóink írták

 • 12. borsmenta 2013. január 21. 14:23
  „Mit is hasonlítunk mihez?
  Azt, hogy befogjuk a szánkat, ha a főnök kirúgja a másikat, nehogy mi is sorra kerüljünk, azzal, hogy valaki tervszerűen, folyamatosan csal, becsapja a sporttársait, a rajongóit, az egész világot? Igazolja a további sumákolást, hogy addig is gyűjtött a rászorlóknak?

  Nem hinném, hogy ezek azonos fajsúlyú dolgok.

  A teljes képhez hozzátartozna annak a felvetése is, hogy minden élsport ilyen, vagy nagyon hasonló: a dopping jelen van, már ennél sokkal alacsonyabb szinten is, világversenyeken meg egyesen sportot űznek belőle, hogy lehet kikerülni, becsapni az ellenőröket.”
 • 11. IV.Béla 2013. január 16. 22:20
  „10. Senki!

  Persze, hogy nem érted, mivel a többszörösen összetett mondatokat középiskola első osztályában tanítják. Majd ha a szüleid beíratnak újra és most nem a nyelvednek köszönhetően kapsz kettest, hanem azért, mert tényleg megtanulod a tananyagot, akkor térjünk vissza ismét a témára, msn-lány. :)))”
 • 10. Valaki 2013. január 16. 21:41
  „7. IV.Béla

  ne izgasd magad bénus, így is értelmetlen az egész. :)))”
 • 9. Dudus51 2013. január 16. 13:34
  „Kicsit pontosítsunk:Lance Armstrong: 1996-ban áttétes hererákot diagnosztizáltak nála, ami áttéteket képzett az agyában és a tüdejében, de végül teljesen felépült és kigyógyult a betegségéből.”
 • 8. Patriot 2013. január 16. 11:21
  „Elnézést Pars-tól!

  Nem tudom miért ő jutott eszembe ezzel az üggyel kapcsolatba.”
 • 7. IV.Béla 2013. január 16. 10:36
  „Navazze, én is átfuthattam volna a sajátomat. Helyesen:

  Jó lenne, ha az ilyen jegyzeteket megjelenés előtt páran azért átfutnák, mert az elfogultság miatt gyakran nem születnek valós értékelések egy adott témában.”
 • 6. Lone_wolf.. 2013. január 16. 10:28
  „Fogjátok már fel hogy az élsportban mndenki koxol még a pingpongozó is.Aki mást mond az hazudik. Nem is kell az élsportig menni.Egy gyengébb képességű sportoló talán fogadja el hogy jobb genetikával rendelkező társa félgőzzel elgyőzi mert egyszerűen így született? Hát persze hogy nem fogja , inkább egyenlíti a mérleget cuccokkal.
  5. Így van.”
 • 5. netro 2013. január 16. 09:56
  „A kerékpársport évek óta nem arról szól, hogy ki mennyire jó, vagy mennyi ideig bir tekerni hanem, hogy ki bukik le és ki nem. Én engedélyezném az ilyen teljesitmény fokozó szerek használatát.. Az pedig, hogy Amstrong egy olyan mezőnyben nyert doppinggal ahol mindenki más is csinálta, dicséretes. Számomra még mindig a legnagyobb sportolók egyike. Az aki egy súlyos betegség után minderre képes, azt elitélni ezért nem lehet.”
 • 4. IV.Béla 2013. január 16. 09:29
  „"Utóbbit azért hangsúlyozzuk így, mert a mindennapi megélhetésért az ember a munkahelyén kénytelen-kelletlen nem ritkán gyomorforgató döntéseket meghozni és/vagy elfogadni, akárcsak Armstrong sportolói pályafutása alatt."

  Szegény, szentiváni svéd cserediákok jutnak erről eszembe, akik, hogy tandíjukat ki tudják fizetni, országokat keresztülszövő, illegális színesfém-kereskedő hálózatot működtetek. Armstrong nem azért csinálta a bizniszt, hogy meg tudjon élni, hanem azért, hogy a többiek előtt végezzen, csalással! A dopping-kereskedő hálózatnak pedig szintén nem a minimálbér eléréséért volt oszlopos tagja!

  Jó lenne, ha lehetne az ilyen jegyzeteket megjelenés előtt páran azért átfutnák a megjelenés előtt, mert az elfogultság miatt gyakran nem születnek valós értékelések egy adott témában.”
 • 3. Bokk 2013. január 16. 09:17
  „2-höz:
  Nem Pars, hanem Annus, gondolom.”
 • 2. Patriot 2013. január 16. 08:40
  „Fazekas és Pars is ártatlan ezek szerint.
  Ugyanis vagy mindenki csaló, vagy senki.”
 • 1. btl 2013. január 16. 06:14
  „Szeghalmi, maga szerinte ezek szerint szabad doppingolni? Szerintem aki doppingol, az igenis CSALÓ, és megérdemelné, hogy minden pénzdíjat, amit valaha is kapott, visszakérjenek tőle, a kamatokkal együtt. Ha pedig bevallotta volna "pályája csúcsán", hogy doppingol, és ezzel magával rántott volna további csaló gazembereket, akkor csak jót tett volna a sporttal, és azokkal a sportolókkal, akik dopping nélkül szeretnének sportolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar milliomosok

Bár a sportban a pénz nem mindig „köszön vissza” a pályán, a csapat idei teljesítményét… Tovább olvasom