Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Lámpa, okosodj!

Okosbuszok már vannak Sopronban, jó lenne, ha végre a közlekedési lámpákon is okosítanának egy kicsit.

Ez a téma már régóta a tollam hegyére kívánkozik, de mindig lebeszéltem róla magam, mondván: privát probléma. Most mégis úgy döntöttem, nyilvánosan döndörgök az összehangolatlan és fölösleges közlekedési lámpák okozta bosszúságról. Már csak azért is, mert időközben akarva-akaratlanul megbizonyosodtam róla, hogy a probléma mégsem egyéni. Hozzám hasonlóan mások is naponta mérgelődnek, mert egy rövid útszakaszon nem sikerült négy lámpát úgy összehangolni, hogy az ember kényelmes tempóban végighaladjon rajta. A négyből kétszer tutira le kell blokkolni az autót. Nesze neked környezetvédelem, takarékoskodó sofőr!

Előrebocsátom, nem a közlekedési lámpák ellen vagyok, azok nélkül egy nagyváros forgalma valószínűleg megbénulna. Egy kisvárosban azonban, amilyen például Sopron is, már más a helyzet. Azt sem vitatom persze, hogy a legforgalmasabb utakat, a legveszélyesebb kereszteződéseket biztonságosabbá teszik a lámpák. De abban már nem vagyok biztos, hogy a Győri útra kell ennyi belőlük és nem lenne hatékonyabb egy szervizúttal megoldani a bevásárlóközpontok megközelítését. A legutóbb felszerelt szerkezet például olyan torlódást okoz bizonyos időszakokban, hogy a Csengery utcán végig áll a kocsisor. Pöfögnek a buszok, a hatalmas teherautók, ontva magukból a füstöt. No és persze ott araszolunk közöttük mi is.

A másik vesszőparipám az Erzsébet-kertnél lévő, szintén viszonylag friss lámparendszer. Meggyőződésem, hogy az inkább árt, mint használ. Korábban gördülékenyen lehetett haladni a Lövérekből a belvárosba és vissza. Egyedül a Mártírok útjáról volt kissé macerás nagy ívben balra kanyarodni. Most már mindenkinek macerás a helyzete, mert bármikor és bárhonnan is érkezünk, lámpába ütközünk. Higgyék el, idegtépő, amikor közelben, távolban sehol egy autó, mégis ott kell szobrozni a csendes, nyugodt kertváros közepén. A rendszer ugyanis még hétvégén és a késő esti órákban is működik, amikor a sokkal forgalmasabb Várkerületen már régen villogó sárgánál haladhatunk.

Okosbuszok már vannak Sopronban, jó lenne, ha végre a közlekedési lámpákon is okosítanának egy kicsit. A varázsszó és a szitok ugyanis nem segít. Ráadásul ez a művelet sokba sem kerülne, csak egy kis odafigyelésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorú ország

"Azt is olvastam egy felmérésben, hogy a megkérdezettek jobban becsülik a takarítókat, mint a… Tovább olvasom