Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Lakáj

Alapvető tulajdonsága, hogy felfelé nyal, lefelé tapos.
A lakáj alapesetben előkelő családnál alkalmazott formaruhás személy, aki urát fizetségért, önérzet nélkül kiszolgálja. A szó jelentéssűrítő változata a lakájmédia, azaz a mindenkori hatalom kontroll nélküli sajtója, illetve médiamunkása, ölebe.

Aztán létezik a lakáj, mint szerep általánosabb értelemben is. Tekintélyelvű rezsimekben felbukkanása igen gyakori. E lény alapvető tulajdonsága, hogy felfelé nyal, lefelé tapos. A karakter kialakulása személyiségtorzulás következménye: a lakáj utánozni próbálja kenyéradóját. Utóbb szinte annak szoborszerű klónja lesz. Ebből eredően maga is beleszeret a hatalomba: s ezzel párhuzamosan parvenü, úrhatnám allűröket vesz fel. Az uborkafás sznobizmus egyértelmű tüneteit produkálja. Kommunikációját a sértett gőggel vegyes megvetés hatja át a nála rangban aluliakkal szemben. Ám gazdája iránt készséges, már szeme villanásából megfejti annak szándékát. Szinte elébe megy ura kívánalmainak.

Saját köreiben törekszik ugyan az előkelőségre, mintegy hatáskeltésként, de ifjú éveinek táskahordozói reflexei rendre átütnek mozdulatain és hanghordozásán. Nehezen találja a megfelelő stílt, hangszíne ezért gyakran rekedtesen fátyolos.

Noha láttatni igyekszik, hogy rá is átháramlott parancsolója rendkívülisége, sőt, ereibe is beszüremkedett a kékvér, ám legbelül bizonytalan és ingatag. Léte premisszái felől állandó kétségek gyötrik. Emiatt aztán igencsak féltékeny mindenkire, akinek nála legalább egy fokkal téresebb szabadság jutott. Féltékenysége olykor túlteng, akár a bosszúállásig is. Szitokszava az autonómia. Gondolkodásmódja, értékrendje kizárólag vertikális lehet: csakis a ranglétra, ugyebár.

P. s. Aki e kis vázlatból közszereplőink közül netán önképére vélne ismerni, az kizárólag a véletlen műve. Ám mégis álljon itt egy jó tanács: önmaga és mindannyiunk érdekében sürgősen vesse le a libériát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak pozitívan!

Nemzeteket képes felemelni a pozitív gondolkodás! Az, hogy a poharat félig üresnek látjuk, vagy… Tovább olvasom