Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Külön tányérból

Megint az fázott rá, akit a kényszer a leginkább hajtott. A legkisebb, a piramis alján álló.
Mennyit enged a feléből? – kérdezte húsvétvasárnap a „vashulladékkal foglalkozó kisiparos” a kerítésfelújításunkból megmaradó kapuanyagot mustrálgatva. Nagyjából hasonló volt a helyzet múlt héten Mosonmagyaróváron, amikor a csődben lévő Óvártej beszállítóit azzal ültették asztalhoz, hogy mondjanak le azonnal pénzük feléről, különben felszámolók kezébe kerül a cég, s akkor bizony nem látnak egy vasat sem. E kényszerhelyzetben való elkeseredettség érthető volt a tejtermelők részéről: voltak, akiknek milliói buktak, voltak, akiknek csak 200 ezer, de két tehene lévén neki az is nagyon hiányzott.

A szükség nagy úr, minden „falhoz állított” kis- és közepes beszállító belement az alkuba: volt, aki azért, hogy a teheneinek takarmányt vehessen, más pedig, hogy a családi vállalkozása ne menjen tönkre. Erőből csupán egy cég, az Óvártej legnagyobb beszállítója „üzletelt”: egy fillért sem engedett el járandóságából. Igen ám, csakhogy így a kistermelőknek kellett több terhet vállalniuk, még több pénzről lemondaniuk. Tudom persze, hogy az üzletben nincs barátság, csakhogy megint az fázott rá, akit a kényszer a leginkább hajtott. A legkisebb, a piramis alján álló. „Miért nem hallgattam a sofőrökre: már hónapokkal ezelőtt mondták, hogy baj lesz, de én bíztam a cégben, s hoztam nekik a tejet” – mondta egyikük az egyeztetésen.

Egy másik szemszögből nézve viszont örömteli, hogy az Óvártej 168 dolgozójának megmaradt az állása, az új olasz tulajdonos fejlesztést ígért, s a megmaradt beszállítók most már a teljes pénzük kifizetésére kaptak garanciát. Volt azonban, aki ezt nem várta meg, már máshová viszi a tejet, hisz a MiZo után most az Óvártejben is bennragadt a pénze: dühös, hisz kétszer eljátszották vele ugyanazt.

A győzelem (bár ez esetben inkább a legkisebb rossz) – a cég megmentése, a piac megmaradása – mindig áldozatokkal jár. A gombóc azonban könnyebben lecsúszna, ha a „gazdag testvér” is ugyanabból a tányérból falatozna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilisi tréfa

Megjegyzem, a hóból és a tréfából is megárt a sok. Az ilyen áprilisi durvaságokat pedig mellőzni is… Tovább olvasom