Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Krúdy úr, segítség!

Szívem szerint hagynám is a témát, mert pénzzel álmodni általában nem jó jel. De hát a hírek azok hírek, s itt minden a pénzről szól.

Minden tiszteletem ellenére azt hiszem, nagy bajban lenne még Krúdy úr is, ha az elmúlt hét híreit magyarázva kellene újabb szócikkekkel bővítenie halhatatlanná vált álmoskönyvét. Még talán akkor is, ha kedvenc marhapörköltjét eddegélve megidézné maga mellé segítségül az álomfejtései miatt (is) oly nagyra tartott Kerner Jusztinusz szellemét.
Ott van mindjárt az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet jelentése, mely szerint a világ 85 leggazdagabb emberének annyi a vagyona, mint a világ legszegényebb 3,5 milliárdjának. Eközben idehaza tízhavi mélypontjára zuhant a forint, az euró jegyzései 307 körül is jártak, ráadásul nagyjából 20 milliárdos bukóval becsődölt a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet, amely a takarékok döntő többségével ellentétben nem lépett be az új szövetkezeti integrációba. Szívem szerint hagynám is a témát, mert pénzzel álmodni általában nem jó jel. De hát a hírek azok hírek, s itt minden a pénzről szól. Szóval…

…a választási kampányba fordulva Törökország épp a líráját igyekszik menteni, Ukrajnában polgárháború-közeli a helyzet. A dunaújvárosi polgármester szerint meg Oroszországban a kormány vételi ajánlatot tett a Dunaferr-re, méghozzá olyat, „amivel Putyin elnök elégedett volt". Hozzátéve egy jól értesült blog szerint azt is, ha állami tulajdonba kerül a gyár, akkor „végre elzavarhatjuk a vállaltan oroszbarát menedzsmentet a Budapestről lerohangáló tanácsadókkal és szóvivőkkel együtt". Ezzel szinte egy időben álltak ki a paksi bővítés mellett a kormánypárti Honfoglalás 2000 civiljei és a Munkáspárt, karöltve köszöntve a megállapodást az orosz nagykövetségnél. Aztán úgy hírlik, lesz ez ügyben békemenet is, mert „az orosz kapcsolat erősödése a magyar szabadságot jelenti, ennek megvédésére pedig békemenetre lesz szükség" – vélte Bencsik András, az egyik főszervező. Hát, nem tudom. Mert az álmoskönyv szerint a zászló, ha vinnéd, tekintély; ha messziről látod, zavaros idő.

De haladjunk tovább: a KSH novemberi adatai szerint 2013 első tizenegy hónapjában két százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban. Ezzel némileg összefügg, hogy becslések szerint 2050-re már csak fél járulékfizető jut egy nyugdíjasra, ami nem túl bizalomgerjesztő adat még a megvédett nyugdíj és a készülő harmadik rezsicsökkentés ellenére sem. Ráadásul szülni az álmoskönyv szerint szükség, az öregember nagy gondot, az öregasszony meg haragot jegyez. S akinek mindez nem volna elég, a múlt héten megjött az igazi tél is. Igaz, hó nélkül, így erre felkészültünk legalább.

Hogy mindez együtt mit jelent, csak a jó ég tudja, meg talán Krúdy úr, aki ezt írta: „Álom: játék, mint az élet… Néha komolyra fordul a játék. Az élet is, az álom is."

Álmodni viszont csalódás. Legalábbis az álmoskönyv szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újratervezés

Ha én újra kezdhetném, az biztos, hogy kitanulnék egy jó szakmát. Tovább olvasom