Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Közmunkás leszel vagy katona

Marad a választás a dolgozni vágyó ember előtt: közmunkás lesz, vagy katona.

Varga Mihály benyújtotta. Mégpedig egy pendrive-on. És ahogy a kétharmados koalíciónál eddig tapasztalhattuk, meg is fogják szavazni a jövő évi költségvetést. Bevallom őszintén, még nem volt alkalmam mélységében áttekinteni a 2015-ös büdzsét, ám „kutyafuttában" mégis ráakadtam néhány érdekes tételre. Először az tűnt fel, hogy jelentősen csökkenti a kormányzat a szociális kiadásokat. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai ugyanis nagyjából 10 százalékkal csökkennek jövőre. Ezt persze előre jelezték a konvergenciaprogramban, így nem okozott túl nagy meglepetést.

A második nem várt elem a Beruházási Alapba helyezett fejlesztések és sportcélú beruházásokra tervezett 186 milliárdos összeg volt. Ezt ugyanis jelentős állami ingatlanvagyon- és ingóságértékesítésből kívánja finanszírozni a kormány. Tehát gyakorlatilag nincs meg a fedezete.
Mindezek után jött a non plus ultra: az eddig is általános sikert aratott közmunkaprogramot továbbfejlesztik. Nem is akárhogy. Az idei 183 milliárdhoz képest jövőre 270 milliárdból alkalmazhatnak havi nettó 51 ezerért dolgozókat.

Azaz mit is beszélek? Ha több a pénz a programban, akkor valószínűleg nő majd a fizetés. Vagy ha nem, akkor fel lehet venni több közmunkást és akkor megvalósul a „teljes foglalkoztatás". A közelmúltban bejelentették azt is, hogy emelik a katonák bérét (a közszolgákét is, csak az övékét kisebb mértékben), így marad a választás a dolgozni vágyó ember előtt: közmunkás lesz, vagy katona. Esetleg vadakat terelő közszolga. De ez utóbbi már annyira nem érné meg…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Innen szép

A „közös gyomrosok" ellenére más a szájíz a Magvassy- csarnoknál, mint a szemközti stadionban. Tovább olvasom