Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Korruptak és maffiózók

Ferenc pápa azt tervezi, hogy kiközösítik a korruptakat és a szervezett bűnözés tagjait. A katolikus egyház feje kiirtandó daganatnak nevezi a korrupciót, szerinte a bűnt meg lehet bocsátani, a korrupciót azonban nem. Ahogy ő fogalmaz, a legsúlyosabb társadalmi csapásnak számító, a világot elrohasztó korrupció ellen hívőknek és nem hívőknek közösen kell harcolniuk.

Az egyházfő úgy látja, hogy a bűnös általában bocsánatot kér, miközben a korrupt soha nem él ezzel, mivel úgy érzi, nincsen rá szüksége. A pápa számára nincsen különbség korrupció és maffia között, mivel mindkettő kizsákmányolja embertársait a közös jó keresése helyett.
Az olasz korrupcióellenes hatóság elnöke reméli, hogy a kiközösítésnek nemcsak egyházi és jogi, hanem nemzetközi politikai üzenete is lehet.

Magyarország a korrupcióval fertőzött országok listáján mindeközben egyre lejjebb süllyed, az utolsó mért évben az ötvenedikről az ötvenhetedik helyre. A felmérést az a nemzetközileg elismert Transparency International jegyzi, amelyet itthon törvényileg már külföldről támogatott (ügynök)szervezetnek kell hívnunk. 

Az utóbbi húsz év Magyarországán folyamatosan egymásra mutogattak, egymást vádolták korrupcióval a szemben álló politikai felek. A választók közben belefáradtak az egészbe. Pedig a köz pénzéről van szó. Pedig a közpénz kezelése a legbizalmibb állás. Pedig a választópolgárok a közpénzkezelők munkaadói. Így csakis nekik van hatalmuk ahhoz, hogy kiközösítsék a közéletből a korrupt közpénzkezelőket.

A gazdasági életben pedig a cégtulajdonosoknak van óriási felelősségük abban, hogy engedik-e áttétes daganatként elhatalmasodni saját szervezetükön belül a korrupciót. 

Ahogy Ferenc pápa mondja: nincs különbség a korrupció és a maffia között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aránytalanul

Tovább olvasom