Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Körmagyar

Így jutottunk el a tudatos egészségmegőrzéstől a „trafikmutyiig", az európai gondolattól a magyar „rögvalóságig".
Hónapokkal ezelőtt azzal a felvezetéssel kezdődött a cigarettaügy, hogy meg kell védeni a magyar emberek egészségét, különösen a fiatalokét, mert túl sok a dohányos. Ma már „trafikmutyiról", „zsíros dohánybizniszről" szólnak a hírek. Tipikus magyar történet: van egy jó, európai gondolat, a kivitelezés azonban balkánira sikerül.

Előbb az éttermek, kocsmák belső helyiségeiben tiltották meg a dohányzást. A vendéglősök tiltakoztak, hogy elpártolnak majd a kuncsaftok, mert hol terem az a dohányos, aki csak úgy legurít egy korsó sört, aztán kimegy – legalább öt méterre a szórakozóhely bejáratától –, hogy elszívjon egy cigit? Hát akadtak bőven, ezért elcsendesedtek a zúgolódók. Azóta valószínű, hogy kevesebben, kevesebbszer gyújtanak rá, mert az utcán füstölni mégiscsak macerásabb, mint a kávézóban üldögélve egy jófajta fekete vagy egy korsó sör mellett.

A következő lépés, hogy nehezítsük meg a cigarettafélék beszerzését! Ne lehessen megvenni a közértben, a hipermarketben a kenyérrel, felvágottal együtt. Legyen külön tortúra trafikot keresni, így előbb-utóbb jobb belátásra térnek a dohányosok. Ja, és az árát is emeljük még magasabbra! Sommásan valahogy így áll össze az ideológia. Kicsit döcögős, kicsit magyaros, de legalább van, és eddig védhető a történet.

Aztán jött a nagy gondolat: a nemzeti trafik. Ennek a lényege, hogy csak azok árulhatnak cigarettát, akik elnyerik a koncessziós jogot. Kiírták a pályázatot, először mindössze három százalék körüli árréssel, sok-sok megkötéssel. Aztán megkondultak a vészharangok: ki fog így cigarettát árulni? Mi lesz a nem kevés dohányossal, főként a kistelepülésen élőkkel? Mégiscsak el kell látni őket, különben virágzik majd a feketekereskedelem, ami az állam hasznát is elviszi. Ekkor „megkönyörültek" a törvényalkotók és kezdtek lazítani a trafiktörvényen.

A cigi mellett már lottót, üdítőt és ki tudja még, mi mindent árulhatnak a nemzeti dohányboltok. Egyik pillanatról a másikra olyan jó biznisz lett a trafik, hogy két kezemen sem tudom megszámolni, hány kormánypárti politikus közeli ismerősének vagy távoli rokonának lett koncessziója. Többen négy-öt üzlet nyitási jogát is elnyerték. Hogy nincs trafikos tapasztalatuk? Sebaj. Majd alkalmaznak olyanokat, akik eddig is ezzel foglalkoztak. Most már futja a profitból erre és másra is, hiszen pár napja tíz százalékra emelték a kereskedelmi árrést.

Kevés a hivatalos információ a pályázatok bírálatáról, annál több a szóbeszéd a helyi potentátok befolyásáról, s arról, hogy sok a Fidesz-közeli nyertes. Így jutottunk el a tudatos egészségmegőrzéstől a „trafikmutyiig", az európai gondolattól a magyar „rögvalóságig".

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2013. május 05. 17:16
    „Hát, ez a szégyen, meg az orbáni magyarázat és kárpótlási intézkedés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzelem!

...atyafiak, itt még mindig a Béke és a Győzelem nevét viseli a tábla? Tovább olvasom