Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Köpködni tilos

A 2014-es választásokra készülve már most mindennapossá vált a fröcskölődés.

Dale Carnegie könyvéből tudjuk, egymillió dollár fölötti fizetést elsők között kapott Charles Schwab, mégpedig az amerikai üzleti élet felvirágoztatásának hőskorában.

Vajon miért fizetett az acéliparos Andrew Carnegie (1835–1919) ennek az embernek évente egymillió dollárt? Talán mert Schwab bárki másnál többet tudott az acélgyártásról? Nem. Azért a képességéért, amellyel lelkesedést tudott önteni az emberekbe. Empatikusan tudott bánni a cég alkalmazottjaival, akiket bátorított, s ápolta becsvágyukat. Világossá vált előtte ugyanis, nem mindegy, hogyan dolgoznak az emberek: lelkesen, avagy rosszkedvűen, feszültség alatt. „Én sohasem bírálok senkit. Hiszek abban, hogy az embereket ösztönözni kell a munkára. Így aztán szeretek dicsérni, amiben csak lehet. Sok embert és köztük sok kiválót ismerek a világon, de olyannal még nem találkoztam, bármilyen nagyszerű is volt valaki, akit ne ösztönzött volna jobban a megbecsülés, mint a bírálat" – idézi a sikerember gondolatait a szerző. Mindez általánosságban és gazdaságilag is olyan pompás összteljesítményekhez vezetett, hogy a cégtulajdonost, Andrew Carnegie-t „Acélkirályként" tisztelték a világon.

E hatékony munkakultúra és finom életszemlélet filozófiáját tömören úgy foglalhatnánk össze, hogy „Köpködni tilos! Egymásra pláne!"
Próbáljuk meg ezt párhuzamba állítani a hazai viszonyokkal – és a politikai élettel. Ha odaát hatott a jó szavak és a nemes gesztusok ösztönző ereje, az bizonyára itthon is érvényesülhetne. Mindazonáltal úgy vélem: ahol legfőképpen szükség lenne a toleranciára, az emberségre, a kulturált egymásra figyelésre, az a politika – hiszen itt egy egész ország sorsáról van szó. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a 2014-es választásokra készülve már most mindennapossá vált a fröcskölődés, egymás utálatának, megvetésének, szidalmazásának látványos megnyilvánulása. Óriásplakátjainkon tehát ne „nagyjainkat" szerepeltessük, sokkal inkább figyelmeztetni kellene mindenkit: „Köpködni tilos. Egymásra pláne!"

Mert egyes környező országokban csak nevethetnek rajtunk: „nem kell nekünk ellenérezni a magyarokkal szemben, megteszik azt egymással önmaguk is..."

Olvasóink írták

  • 2. SiLa 2013. március 01. 18:44
    „Furcsa, hogy pont itt az Álláspont rovatban írnak a köpködésről. Mióta ez a kormány van hatalmon, ez a rovat csak köpködi bár mit tesz, vagy mond.”
  • 1. háté 2013. március 01. 17:39
    „<moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Technikai jelleg

A gondolatmenet szép példája annak, hogy határozott kommunikációval a kudarc is tűnhet sikernek. Tovább olvasom