Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Konzultálni jó...

…hiszen ki így látja a dolgokat, ki úgy, s a különféle véleményekből akár még valami használható is kikerekedhet(ne). Már ha csak egy kicsit is hajlandóak lennénk odafigyelni egymásra, ha csak jottányit is fontos lenne nekünk a másik véleménye. Ám a mi országunk nem ilyen, ennek igazolására elég volt csak belehallgatni a parlamenti vitanap felszólalásaiba, amikor a téma az elmúlt két év kormányzati munkájának értékelése volt.

De hát a kérdőív megint összeállt, a téma ezúttal a gazdaság, az össznépi tudakolódás egymilliárdos költsége is kihasíttatott a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. Több mint nyolcmillióan kaptunk kérdést a devizahitelesek megsegítéséről, a cafetéria pénzre váltásáról, a luxusáfáról, a vállalkozások átalányadózásának lehetőségéről, az új munkahelyeket létrehozó cégek adókedvezményéről, a szabad vállalkozási zónák kialakításáról stb., stb. – már ha értjük, hogy miről van szó. Közben, ha figyeltünk kicsit, tudhatjuk, hogy bár még ki sem bontottuk a borítékokat, a nemzetgazdasági miniszter már ismertette a jövő évi költségvetést, aminek vitáját a június 25-i héten megkezdi a T. Ház, s a büdzsé alapszámainak változatlanul hagyása mellett szeptember 23-án el is fogadják. Mi a válaszainkon augusztus végéig gondolkodhatunk, már ha hiszünk abban, hogy három hét alatt feldolgozzák, kiértékelik és figyelembe is veszik a véleményünket.

Ennek ellenére még egyszer mondom, konzultálni jó, csak abban nem vagyok biztos, értelmes elfoglaltság-e olyan dolgokról véleményt mondatni-mondani, amikről nincs információnk, nem ismerhetjük a kivitelezés módját, annak következményeit. Nagy tételben mernék fogadni rá, hogy a kérdőíveket pozitív előjellel szinte kizárólag a kormánypártok szavazói küldik majd vissza, bizonyítandó elkötelezettségüket. S innentől kezdve a válaszok sem túlzottan érdekesek, mert azokból nem a lelevelezett nyolcmillió, hanem a kormányt támogatók véleménye rajzolódik ki, ha kirajzolódik belőlük bármi egyáltalán a kitartó támogatók számán túl.

Szóval konzultálni jó, de őszintén szólva minek egy olyan országban, ahol jelen állás szerint az emberek nemhogy más véleményével, de hovatovább – főleg idővonalon elhelyezve – a sajátjukkal sincsenek mindig kibékülve. Úgy tűnik nekem, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszaknak csupán egyetlen konszenzusos alapigazsága van. Mindenki meg van győződve arról, hogy a munkája, tudása alapján sokkal jobban élhetne, mint ahogyan él, s bár ennek elmaradásának okát a politikai elit kártékony ténykedésében látja, mégis választásról választásra azt támogatja, aki ezt minél hangosabban újra és újra megígéri neki. Még akkor is, ha rendre csalódnia kell.

S hogy ez miért van így? Na, az is megérne egy konzultációt.

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2012. június 20. 11:33
    „ja, és majd elfelejtettem a másik levelet, amit Eli Wiesel küldött. No, nem nekem, a magyar kormánynak. Az se semmi!”
  • 1. dsj 2012. június 19. 20:51
    „Én már az első -, és a gyengébbek kedvéért -, a második inzultációs levél idején megírtam aláíróinak, hogy nem kérek többet, s hogy nagyon drágállom az adott álnok szemforgatást. Hát még akkor, mikor megtudtuk, hogy nem azt kell figyelni, amit a miniszterelnök mond - no pláne amit kérdez -, hanem amit tesz. Azt meg naponta elszörnyedve tapasztalhatjuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy a ráadás

Tovább olvasom