Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Könyvelők

Biztosabb befektetés ma egy Márai-kötet az éjjeliszekrényen, mint kuncogó forintokat gyűjtögetni a kutyaperselyben.

Bánja a kánya, gondoltam többször is a hétvégén, mikor orvvadászként kerestem parkolóhelyet a színház környékén körözve. A telt ház táblát a környékbeli utcák is kiérdemelték, nemhogy a színház, aminek a létező összes termében gyűltek és gyűltek az olvasók, egy-egy programra többszörösen, mint ahogy a férőhely engedte.

Mint mindenevő betűfaló Gombóc Artúrok, ott voltak minden zegben és zugban, súlyos teherként cipelték a lapokkal teli táskákat, mint a kultúra keresztjét. Ahogy nyúltak a kezek, úgy szélesedtek a mosolyok az arcokon, mert nincs az a pénz, amit ne lehetne megspórolni egy ilyen könyvárus hétvégén.

Az én könyvelői mérlegem zárása a kiadások tükrében abszolút pozitív: a vásárlásokkal sokkal többet spóroltam, mint amennyit költhettem volna, ha teljes áron veszem meg azokat a könyveket, amelyek olyan drágák, hogy soha nem venném meg. Elszaladt néhány forint a pénztárcámból, de hetvenszázalékos kedvezménnyel vásárolni olyan eszes bravúr, melyről a nemzeti bank álmodni sem mer. A hozam bölcsességben gyarapszik, amire a nemzetközi pénzpiacnak nincs ráhatása. Sokat költöttem, de még többet spóroltam, szóval én jó könyvelő vagyok. Biztosabb befektetés ma egy Márai-kötet az éjjeliszekrényen, mint kuncogó forintokat gyűjtögetni a kutyaperselyben.

A pontos statisztikához és a tizenegyedszerre is jól sikerült könyvszalonhoz fontos könyvelési adat: húszezren gondolták úgy, hogy valamiért fontos számunkra a szalonba terelgetett betű és szó, harminc százalékkal többen kerekedtek fel a hétvégi könyvünnepre, mint tavaly.
A műveltség jó sorsban ékesség, balsorsban menedék – üzeni bölcsen Arisztotelész a Krisztus és könyvszalon előtti időkből. Ha a műveltség jelen van és egyre nagyobb rá az igény, nem az számít, hogy jobban élünk-e, mint tavaly, hanem a bizonyosság öröme, hogy menthető, ami elveszni látszik és a műveltség menedékében kivárjuk jobb sorsunkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezerötszáz bevásárlókocsi

Ha megkérdezünk tíz embert, abból öt elítéli a hajléktalant, amiért nem küzdötte még fel magát. Nem… Tovább olvasom