Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Kislány virága

A lány titkos kapu és a kapu kulcsa az anya kezében van.

Kislányuk lesz – mondta egy apró árnyalattal melegebb hangon az orvos. A szívdobogással kísért gyengéd érzés pillanat alatt változott át szentimentalizmusból szerelemmé. Éppúgy, ahogyan az eddig még nemtelen gyerekről megálmodott, arctalan ábrándkép kapott egyszerre arcot. S kapott még rózsás kis bőrt és leheletnyi hajat, falatnyi kezecskét és éggel, tengerekkel festett, hatalmas szemet. A neve varázsütésre lett Lili, s leszökkent a felhőcskéről egy másodperc alatt, mire az orvos épp csak kimondhatta, hogy „kislány".

A huszadik hét volt ez, de az ultrahang után máris lányos ház várt minket haza, az utca kanyargósabb lett, a sok kis ablak virágosabb és illattal telt meg a környék, mint egy mediterrán városka.

Mindegy, fiú-e vagy lány, de amint túl voltunk az ultrahangon, azt éreztük, hogy nem lehet más, és hogy egy lányt – ha nem is jobban, de – sokkal gyengédebben lehet szeretni, mint egy fiút. Az apa ekkor megáll az ajtóban és egy könnyű mozdulattal dobja sutba mindazt, amit az apaságról saját apjától tanult, levetkőzi, amit addigi életéből meríthet. Mert az érett szerelem után újabb misztikummal áll szemben, a lány titkos kapu és a kapu kulcsa az anya kezében van.

Két titok, két kapu, két szerelem.

És kétszeresen sebzel majd meg, amikor azt érzem, hogy nem szeretsz többé. De majd kétszeresen rejtem el az érzést, hogy mindig az enyém leszel. Hogy bárhogy engedlek majd, s leszek legfőbb jóakaród, akkor is: annál már semmi sem lesz jobb, mint amikor elengedni sem kellett a kezed. Amikor anyát hívtad, ha szomorú voltál, s apát, amikor féltél.

Nincs már soká és nőként indulsz el az utcából. Két virág lesz a tiéd, kettő lesz anyáé, s te hármat kapsz, ha újra hazatérsz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapitány

Ambros Martín a szerződése szerint akár a magyar válogatott riválisánál is dolgozhatna. Tovább olvasom