Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kisebbségben

Miért nem szabad általánosítani?

Lakatos Béla egy csapásra ismert név lett az interneten. Ő az az ember, akit a rendőrök igazoltattak, a gyanú szerint pusztán azért, mert roma. Erre következtet legalábbis a férfi a „kisebbségi igazoltatása folyamatban" megjegyzésből, ami a rendőrök rádióbeszélgetésében hangzott el. Szabálytalanságot nem követett el, egyszerűen csak autózott hazafelé ebédelni.

Ha így volt, szerintem azért csúszhatott ki ilyesmi a rendőrünk száján, mert egyrészt ez a szava járása, ezt szokta meg. Másrészt, és szerintem ez a nagyobb baj, nem talál ebben semmi kivetnivalót. Miként a magyar közvélemény jelentős része sem. Számomra nehezen érthető módon ugyanis természetes dolog, hogy bátran lehet nyilvánosan cigányozni, zsidózni, buzizni. Elég egy focimeccsre kimenni, és megkapjuk belőle a mintát.

Akinek pedig ez természetes, annak nagyon nehéz megmagyarázni: miért gusztustalan a rasszizmus, miért nem szabad származás vagy bármi más személyiséghez tartozó jegy alapján ítélkezni, miért nem szabad általánosítani. Egy jó példát tudok azért mondani. Amikor a kilencvenes évek elején magyarok hada járt bevásárolni Ausztriába, több helyen is felbukkantak feliratok: „Magyar, ne lopj!" Ugye jólesett? Pedig az osztrák boltos nyilván azzal érvelt, hogy sok magyar lopta már meg. Na de ezért minden magyarnak járt a figyelmeztetés? Nyilván nem.
Vajon mi lett volna, ha egy egyszerű cigány ember hajtja azt a kocsit? Mert Lakatos Béla nem átlagos, hiszen polgármester, egy kisváros első embere. Ő tisztában volt a jogaival, tudta, mit kell ilyenkor tenni. Nem mellesleg egykor leendő rendőröknek tanította a cigány történelmet, kultúrát Szegeden. Itt is kéne. Addig is kíváncsian várom a megindult vizsgálat eredményét, hogy mi igaz a gyanúból. És hogy mi lesz a következmény...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hal a vízben

Egy budapesti hajléktalan is talált ötszáz ajánlót magának Veszprémben. Tovább olvasom