Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kinek a szabadsága?

A szabadság, ami korlátozza másokét, szabadság-e még?

Nem csendesednek az indulatok azóta, hogy muzulmán fegyveresek tizenkét ember életét kioltva vérfürdőt rendeztek a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében a Mohamed prófétát sértő karikatúrák miatt. Volt sokmilliós tiltakozás az egyik oldalon, Nigerben válaszul hamarost felgyújtottak három keresztény templomot. Az egyik menetben „Én vagyok Charlie!" táblákkal vonultak, a másikon azt skandálták, hogy „Charlie maga a sátán!" A merénylet után szolidaritásból hétmillió fogyott el a békeidőben hatvanezres lapból, ugyanakkor Nantes-ban a napokban a rendőrség őrizetbe vett egy gimnazistát, mert az újság címlapját átrajzolva viccelődni mert.

Írások ezreiben is téma lett hirtelen a szabadság. Az akaraté, a gondolaté, a véleményé, a szólásé. Meg az, hogy hol húzódnak ennek határai, hogy vannak-e, kellenek-e ilyen határok egyáltalán. S ha vannak, akkor kikre vonatkoznak, s hogy a szabadság, ha van, kiknek a szabadsága. Hogy a szabadság érték vagy eszme, s vajon az a szabadság, ami korlátozza másokét, szabadság-e még? És ha nem, akkor ugyan micsoda?

S miközben futjuk a szabadság köreit, a szomszédból olvasom, kérvényezhetik szlovák állampolgárságuk visszaállítását, akik egy másik felvétele miatt elveszítették azt. Azonban csak azok, akik abban a másik országban állandó lakhellyel rendelkeztek, vagyis a szlovák állampolgárságukat veszített felvidéki magyar állampolgárok többsége nem. Pedig sokukat akaratuk ellenére fosztották meg tőle. A hatalomnak nyilván így kerek a törvényhozás szabadsága. A kirekesztettek pedig tűrnek és tiltakoznak. Nekik ennyi szabadság jutott. No meg a kétségbeesés méltósága. „Mert valami már, vagy valami még nincsen."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbségben

Miért nem szabad általánosítani?
Tovább olvasom