Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Kijevi példa

Az ott élők jobbára csak abban bízhattak, hogy előbb-utóbb közeledhetnek Európához.
A Kijevből érkező megdöbbentő és felkavaró képeket nézve napok óta azon jár az agyam, miért is csatáznak ezek az emberek? Mi az a mozgatóerő, ami arra készteti őket, hogy barikádokat emeljenek, felszedjék az utcakövet, Molotov-koktélokat hajigáljanak?

A Wikipédia adatai szerint Ukrajnában az egy főre eső nemzeti össztermék 3920 dollár. Ez nálunk 18.500, Németországban 44.660, az EU átlaga pedig 28.100 dollár. Beszédes számok. Ezek alapján nyugodtan állíthatjuk, Ukrajna szegény ország, és sok jóval a közeli jövő sem kecsegtet. Az ott élők jobbára csak abban bízhatnak, hogy előbb-utóbb közelednek Európához, ami a gazdaság, s ebből következően a megélhetés lehetőségeit is javítja. Erről az útról látszott letérni az ukrán kormány és az oroszbarát Janukovics elnök az EU-val kötendő szerződés elodázásával. Ezzel egy valamikori jobb életnek még a reményét is elvették sokaktól. Betelt a pohár.

A másik, ami elgondolkodtatásra késztetett, hogy hogyan juthatott a helyzet idáig? Miként lehetséges, hogy orvlövészek egyenként szednek le embereket – ha lehet hinni a híreknek – mindkét szemben álló oldalon? Hogyan lehetséges ez egy független köztársaságban?

A mostani helyzet persze egy folyamat része. A mi szemünkkel nézve mindig is furcsán mentek a dolgok keleti szomszédunknál. Emlékezzünk csak a narancsos forradalmat kiváltó választási csalásokra, Janukovics korábbi ellenfelének és legyőzőjének, Viktor Juscsenkónak rejtélyes dioxinmérgezésére, vagy a korábbi miniszterelnök, Julia Timosenkó bebörtönzésére. Mindez a látszatdemokrácia képét mutatja.

És itt a harmadik kérdés: mit kell tenni, hogy ne torzulhassanak idáig a dolgok? A lényeg szerintem az, hogy nincs megalkuvás. Számomra a demokrácia olyan, mint a terhesség. Miként egy nő nem lehet kicsit vagy nagyon terhes, úgy a demokrácia is vagy van, vagy nincs. Ha van, mindenkinek lehetősége és ezzel kötelessége is, hogy figyelmeztessen, amikor ezt az állapotot veszélyezteti valami. Ha nincs, követelni kell, hogy legyen. Ukrajna egyelőre ebben is a „nincs" országa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyuri bácsi, köszönjük!

Hamsík piaci értéke önmagában több, mint a négy legdrágább magyar klub – Videoton, ETO, DVSC,… Tovább olvasom