Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kicsoda...?

Harminc érettségi előtt álló fiatal felnőtt közül mindössze kettő tudta, ki volt Nelson Mandela...

December elején az egész világ Nelson Mandelát gyászolta. Annak ellenére megrázta az embert a halálhíre, hogy 95 éves volt, régóta beteg, és bár nekünk, magyaroknak – vagy legalábbis a nagy többségünknek – személyes kötődésünk közvetve sincs az apartheidrendszerhez, azt minden jóérzésű ember tudja, érzi, hogy amit véghezvitt és amiért harcolt, az valami nagyon-nagyon jelentős dolog. Eközben, ahogy egy ismerősöm fiának elmondásából hallottam, egy felkapott budai elit gimnázium negyedik osztályában kiderült, hogy a harminc érettségi előtt álló fiatal felnőtt közül mindössze kettő tudta, ki volt Nelson Mandela...
Hogy ez megdöbbentő vagy „csak" egyszerűen szomorú, azon lehet vitatkozni, de van abban valami nyugtalanító, hogy felnő egy nemzedék, akinek halvány fogalma sincs róla, kik voltak azok, akiknek a világ mai állapotát köszönhetjük. Jót, rosszat egyaránt.

Egy tíz évvel ezelőtti felmérés szerint a magyarok több mint fele nem tudja, mi volt a holokauszt – a fiatal korosztályra vetítve ez az arány nyilván még rosszabb –, és motoszkál bennem a balgyanú, hogy a középiskolások egy jelentős része azt sem tudná megmondani, ki ma Magyarország köztársasági elnöke. Sőt, ha megkérnénk őket, nevezzenek meg valakit az utóbbi ötven évből, aki vitathatatlanul óriási hatással volt az emberiségre, sokuk legfeljebb Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját említené. (Jó esetben, mert azért valljuk be, bizonyos szempontból az ő érdemei is vitathatatlanok.)

S miközben a felnövekvő generáció fejében példaképként Majka és Justin Bieber magasodik, oktatási szakemberek pedig arról vitatkoznak, mivel üssék el az erőltetett erkölcstanórákat és a délutáni kötelező szakköridőt, az iskolából kikerülő fiatal felnőttek fejében lyukak tátonganak. Ahol a kötelező történelemórák anyaga véget ér, amit az alaptanterv kívülállónak ítél a száraz (és jórészt teljességgel felesleges) lexikális alapműveltségen, ott talán soha nem fogják megismerni azokat, akik megérdemlik, hogy az egész világ emlékezzen rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

...meg az isten ments

Nem, isten ments, hogy mi ilyet állítanánk. Tovább olvasom