Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ki mit tud?

Egy talpraesett és támogatott kiszivárogtatóval minden országnak komolyabb erőfeszítés nélkül összehozható lenne a maga Snowden-ügye.

Fokozódik a drámai feszültség, bonyolódik a globális állami kukucska. Egyre nyilvánvalóbb, hogy mindenki figyel mindenkit, barát a barátot, ellenség az ellenséget, ellenség a barátot és így tovább. Közben nem tudni, hogy ki a barát és ki az ellenség. Mert nem mondják el egymásnak, inkább ilyen-olyan találkozókon fényképezkednek mosolyogva, mint egy nagy család, egymás vállát lapogatva. Beszélnek egymással, de nem tudják, mit gondol a másik. Ugyanakkor mindenki tud róla, hogy a másik figyeli. Csak úgy tesznek, mintha nem tudnák. Ha kiderül, felháborodnak, ha nem, hallgatnak róla. Csak azt nem tudják, mit tud pontosan a másik, mire és miért kíváncsiak, és amit megtudnak, azt mikor, miért és mire használják. Ha használják egyáltalán.

Mindenről van akta valahol. Kis országokban vékonykák, nagyobbakban vastagabbak, vagy ki tudja. Mindez szimpla hatalomgyakorlás, modern kori uralkodástechnika, az azt mozgató politikusokkal és a szürke háttérszereplőkkel. Azokkal, akikről ugyancsak kevéssé tudható, kik is valójában, kik voltak egykoron, kikké lettek és miért lettek, lehettek éppen azok, akik lettek. Miért ők és miért nem mások? Kik maradhatnak és miért a felszínen, s kinek jut süllyesztő egy rossz mondat miatt? S az sem tudható, hogy miért rossz a mondat.

Nincs kétségem afelől, egy talpraesett és támogatott kiszivárogtatóval – mert ugye senki sem képzeli, hogy magányos harcosok indulnak háborúba ilyenkor, mint afféle félkegyelmű Rambók – minden országnak komolyabb erőfeszítés nélkül összehozható lenne a maga Snowden-ügye. De mindig a színjátékok rendezői döntik el – ügyesen adagolva az éppen aktuális történeteket a lelkesen vagy fanyalogva fogyasztóknak –, hogy kik a hibásak. Azok, akik például helikopterekről mészárolnak le akár parancsra civileket, vagy az, aki nyilvánosságra hozza. Azok, akik akár állami megrendelésre titokban információkat gyűjtenek webszolgáltatóktól, megfigyelve még az óceánok fenekére lefektetett optikai kábelek adatforgalmát is, vagy az, aki mindezt megszellőzteti.

Azok, akik semmibe veszik az egyetemes emberi jogokat, vagy az, aki megkérdezi, miként lehetséges ez. És innen már csak ízlés dolga, hogy mindezért kinek jár börtön és kinek bársonyszék, s hogy végső soron ki a hazaáruló és ki a hazafi.

Az igazságról fogalmunk sincs.

Nekünk csak a show marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsíros siker

Négyszázötven kilónyi zsírkocka áll szemben negyven egészségesebbé lett emberrel, akik túllépték a… Tovább olvasom