Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Két világ

"A Facebook egy jót dühöng persze, de közleményében már udvarias hangot üt meg, no és persze pontosan tudja, hogy nincs apelláta."

Képzeljenek el egy világot, ahol az adatvédelmi biztos elrendeli, hogy az adott állam összes honlapjának le kell vennie a Facebook „like" gombját.

Az ombudsman a döntését kimutatásokra alapozza, miszerint a Facebook adatbázisokat épít arra alapozva, hogy a felhasználók mikor mit lájkolnak. Mivel egy ilyen adatgyűjtés ellentétes az adott ország törvényeivel, a biztos szeptember 30-ig ad határidőt a honlapoknak, hogy távolítsák el a like gombokat. Ha nem teszik, 50 ezer eurós büntetést kell fizetniük.

A Facebook egy jót dühöng persze, de közleményében már udvarias hangot üt meg, no és persze pontosan tudja, hogy nincs apelláta, ezt az államot – pontosabban annak internetezőit – elfelejtheti a nem létező adatgyűjtésénél.

Ilyen világ létezik, Németországnak hívják.

Képzeljenek el egy másik világot is, ahol az adatvédelmi biztos felszólítja a hivatalos kormányzati szervet, hogy semmisítse meg azokat a kérdőíveket, amelyeket minden felnőttkorú magyar állampolgárnak kipostáztak és nemzeti konzultációnak hívtak. Az ombudsman döntését arra alapozza, hogy a levelek fejlécén látható vonalkód alkalmas a beazonosításra, s egyben adatbázis-építésre, amely ellentétes országa törvényeivel. A biztos ezzel párhuzamosan polgári pereket is indít, amelyekben személyiségi jogát védi. Állítja, hogy semmi nem igaz abból a kormányzati kommunikációból, miszerint ő előzetesen tudott róla, hogy a nevezett leveleken – amelyekből körülbelül egymillió darabot kitöltve vissza is küldtek a feladónak – lesz vonalkód; de nem azért, hogy azt adatgyűjtésre használják. Az ombudsman azt még nem tudja, hogy a perek végén milyen minőségében szerepel majd a bíróságon a „felperes" rovatban, ugyanis addigra már biztosan nem lesz adatvédelmi biztos.

Hivatala megszüntetéséről nemrég törvény született. A biztos a felszólítására ezt a választ kapja: nem semmisítjük meg a kérdőíveket.

Ilyen világ is létezik, Magyarországnak hívják.

Olvasóink írták

  • 1. thermál 2011. augusztus 23. 07:41
    „Amíg lehet, lájkolom a cikket, de engedje meg, ez nem Magyarország, hanem ilyen is, múló rosszullét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar közeg

"Pedig dolgozott itt egy Jenei Imre is, aki teljesen más – hogy Kosztát idézzem –… Tovább olvasom