Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Két jó barát...?

Az önkényuralmi rendszereket lőttük be jövőképként.

A jól ismert rigmus: „Lengyel, magyar, két jó barát, együtt harcol, s issza borát." Félig lengyelként mindig jó volt ezt hallani, amikor Lengyelországban járva felderült az emberek arca, hallva, hogy eme barátság „gyümölcsével" beszélgetnek. Annál is inkább összeszorul a gyomrom, amikor azt látom, hogy kormányunknak sikerült röpke egy-két év alatt kikezdeni a több évszázados barátságot.

Lengyelország, amely a gazdasági fejlődés szinte minden mutatóját tekintve messze kenterbe veri hazánkat, döbbenten figyeli, ahogy Orbán Viktor, szembemenve az európai demokratikus eszmékkel, nemhogy a kenyéradó kézbe harap, de módszeresen marcangolja azt. Hogy miközben a lengyelek – mint minden nyugat-európai nemzet – a térség biztonságát féltve kongatják a vészharangot Putyin agressziója miatt, a mi kormányfőnk a keblére öleli, s ahelyett, hogy a fejlett Nyugat lenne az etalon, mi inkább a korrupt önkényuralmi rendszereket lőttük be jövőképként. És erre még büszkék is vagyunk. Orbán egyes nyilatkozatai már az euroszkeptikus, a „kurucos virtust" egyébként sokban példának tekintő lengyel ellenzéki pártnál is kiverték a biztosítékot, kint ugyanis nem igazán értik, hogy erőforrásokat nélkülöző, másoktól függő, súlytalan kis országként mire verjük annyira a mellünket...

Olyan a két ország, mint a túl fiatalon házasodott pár: együtt indultunk, de az utunk szépen egyre inkább elmegy másfelé. Sajnos úgy tűnik, én a Keletre futó sztrádára kerültem. Lassan tényleg nem marad más, mint borozgatni a nagy barátság romjain, miközben jó barátunk kacagva húz el (még jobban) mellettünk.

Úgy érzem, most jött el az ideje, hogy kérelmezzem a kettős állampolgárságot – arra az esetre, ha Magyarországnak sikerül teljesítenie a kitűzött célt és kiírnia magát a demokratikus Európából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcadik napon

A Lipótmező működése idején is történtek agresszív támadások. Tovább olvasom