Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Kérem a következőt!

Nem ahhoz kell ész, hogy robotoljon az ember...
Hétfő reggel az orvosi rendelőben pezsgő klubélet folyik. Összeszokott ismerősök üdvözlik egymást, a teendők egyik legfontosabb hétindítója az elegendő gyógyszer vagy a meghosszabbított táppénzes igazolás.
A galambősz néni nagyothall, így átjárja hangja a várótermet. Szinte összeér a mellette ülő fiatalemberrel, úgy zsörtölődik. Az elégedetlenség mantrája a szokásos: bezzeg a mi időnkben, bezzeg  jobb volt, bezzeg  szebb volt, bezzeg akkor volt becsület.

A panaszáradat hirtelen verselésbe fordul és fennhangon mondja Gyóni Géza sorait, hogy „Csak egy éjszakára küldjétek el őket: A hitetleneket s az üzérkedőket." Ismeri a verset a fiatalember? Én még az iskolában tanultam... Nem, nem ismeri, most hallotta először. Pedig ebben a versben minden benne van, amit érdemes lenne megfogadni, tudja, fiatalember. Mert nem érdemes lopni meg hazudni és kihasználni a jámbor embert. Lehetne élni tisztességgel, békében, becsületben, munkából boldogulva. Nem hiszem én azt, hogy  a sok szerencsétlen nincstelen csak maga tehet a sorsáról. Mások meg úgy megszedik magukat, mint a grófok meg a bárók. A fiatalember mélyen maga elé néz, nem fűlik már a társalgás, de a néni nekiszegezi a kérdést: mondja, fiatalember, magát nem zavarja, amiben élünk?

Meghökkentő és dühös érvelés veszi kezdetét: miért tetszik azt gondolni, hogy nem munka az, hogy az ember kitalálja, hogyan keressen sok pénzt? Az az igazán okos, aki így gazdagodik. Nem ahhoz kell ész, hogy robotoljon az ember...

Hogy mi lett a történet vége, nem tudom, mert értem nyílt az ajtó. Dr. Bubóval legyen mondva: a baj akkor válik jelentéktelenné, ha a beteggel egy nagyobbat is sikerül beszereztetni.
Remélem, rosszabbat egyikük sem kapott az orvosától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok pénz semmiért

Az ilyen készítmények pusztán placebo- hatással képesek gyógyítani. Tovább olvasom