Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kerék, bilincs

Alapvetés, vízválasztó, norma, miegyéb. Sine qua non, ha tetszik.

„Ti kinek tartotok engem?" – kérdezte Jézus az apostolokat. Péter aztán magyarázkodott, hogy mások szerint Mózes, meg Illés, meg hogy a próféták így meg úgy. Aztán csak kimondta: „te vagy a Krisztus, az élő Isten fia?" Nos, erre az alapkérdésre adott válasz dönt el mindent hitbéli ügyekben. Ez a kereszténység alapvetése, vízválasztó, norma, miegyéb. Sine qua non, ha tetszik. Ezen túl minden más (felekezet, rítus, keresztvíz, szokásrend) sokadlagos.

Azért hozom most ezt ide, mert a hét megint a miniszterelnök szavának hivatalos vivőjétől volt hangos. Ő ezúttal a 2002–2010 közötti államadósság növekedését vizsgáló parlamenti albizottság alelnökeként tört lándzsát a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai kormányok bíróság elé állítása mellett, mivel szerinte politikai bűnt követtek el rossz gazdaságpolitikájukkal. Egy lendülettel határozatilag „fel is kérte" a T. Ház alkotmányügyi és a számvevőszéki bizottságát, vizsgálják meg, lehetne-e a bűnre valamiképpen törvényi passzust ráhúzni. Az sem apróság, hogy nem az ügyészséghez fordult gyanújával(!), mint jogállamban szokás, sőt, ő a „bebizonyosodott" szót használta. Ám a legnagyobb vihart a visszamenőleges hatályú jogi felelősségre vonás lehetőségének felvetése váltotta ki.

Nem vagyok jogász, de annyit én is tudok, hogy a büntető törvénykönyv általános szabályként kimondja, hogy a (vélt) bűncselekményt az elkövetés idején hatályban lévő törvény szerint kell elbírálni. Magyarán, ha nem volt az elkövetés idején a tettre jogi szankció, akkor nem lehet büntetni sem. (Feltéve persze, hogy valóban történt bűncselekmény.)
Sőt, azt is tudom, hogy ez az elv a jogállam és a demokrácia alfája és ómegája. „Alapvetés, vízválasztó, norma, miegyéb. Sine qua non, ha tetszik."

Szijjártó a jogbiztonság és demokrácia szempontjából veszélyes vizekre vitorlázni tetsző szavai nyomán Kovács László MSZP-alelnök a Bacsó-klasszikust idézte. A tanúban is előbb került elő az ítélet, mint a vádirat. Én meg néhány év előtt még elképzelni sem tudtam volna, hogy egyszer még azt is le kell majd írnom, hogy Kovács elvtársnak bármiben is igaza lehet.

Szijjártó Péter utóbb egy interjúban részben visszakozva csak kimondta, hogy tényleg nem lehet visszamenőleges hatályú törvényt kreálni, de hát mégis, meg hogy „az mégsem járja". Ugyanebben az interjúban pedig maga szűkítette le a vélt bűnösök körét azzal, hogy szerinte a korábbi bizottsági meghallgatásukon különben is Medgyessy és Bajnai „kerítették be" Gyurcsányt. Nos, témánál vagyunk: Fletót bármi áron dutyiba kell juttatni – mert ezt kívánja a... Mi is? Talán csak nem a Jobbik vitorlájából szél kifogásának szándéka? Szerintem Gyurcsány Ferencet mostanság leginkább Szijjártó és párttársainak rá utaló nyilatkozatai tartják még bent a hatalmi meccsben. Ő egyébként legutóbb azzal hallatott magáról, hogy elhagyta a kocsikulcsait, aztán gázolajat tankolt a benzines autójába, sőt, azt utóbb még jól meg is kerékbilincselték. Ám nincs olyan ár, mely megérné, hogy a jogállamot farba rúgjuk csak azért, hogy félperces vágókép lehessen az állami tévéhíradóban, bilinccsel a... kezén.

Olvasóink írták

  • 1. gabodick 2011. augusztus 09. 21:24
    „Tehát egy pár éven belül azokat is bíróság elé lehet majd hurcolni, akik ma teszik tönkre az országot? Nagyon jó. Erröl szól a magyar politika. Mindenki az elözö vezetöre mutogat. Ahelyett, hogy a vezetök végre az ország érdekeit szolgálnák, és nem egymásra mutogatnának. Hát hogyan képzelik ezt el ezek a vezetök? ?lnek magasan a kisemberek adójából, miközben odafönt veszekednek egymással. A kisemberek meg éhenhalnak. Komolyan mondom, hogy a hányinger kerülget. De el fog jönni még majd az az idö is, amikor az a kis nép fogja maga megbírságolni a vezetöit, akik éhezni kényszerítették öket..... mert az éhségtöl meg fognak vadulni - de nagyon !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi Takácsunk

Takács a sanghaji vizes világbajnokságon a hatodik helyen végzett az 50 méteres gyorsúszás… Tovább olvasom