Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Képcsőbe húzva

Míg a kereskedelmi villában azzal hozzák lázba a fiatalokat, hogy ki kin tolja le a bugyiját, itt olyan elmebajnok kérdések hangoztak el főműsoridőben, hogy ki írta az Anyám tyúkját.

Mégis lehet bennem valami közös Rákay Kálmán Philippel, a Magyar Televízió teljhatalmú urával, aki vasárnap este kedvenc filmemet, A felolvasót tűzte a csatorna műsorára. Míg én a lélek legtitkosabb bugyraiban életfogytiglan csordogáló szomorú-szép szerelem miatt pityeregtem, ő talán a mindenkori hatalom politikai erkölcsösségének tanmeséjét olvasta ki az Oscar-díjas filmből.

Mivel matekból nem vagyok olyan erős, mint ő, egy órával elszámoltam magam és belecsöppentem a magát látványos és humoros show-műsornak hirdető Magyarország, szeretlek! vetélkedőbe, ahol együtt izzadt és feszengett az újra képernyőre kerülő és ezért nagyon hálás Jakupcsek és Csiszár, a főiskolásokból ülő piros-fehér-zöldbe öltöztetett bio- díszletmassza, a picit vicces pici műsorvezető és én, a néző. Míg a kereskedelmi villában azzal hozzák lázba a fiatalokat, hogy ki kin tolja le a bugyiját, itt olyan elmebajnok kérdések hangoztak el főműsoridőben, hogy ki írta az Anyám tyúkját. Se szellemi kaland, se show, se kreativitás – látható kínlódás közhelyszintű nemzeti identitásba bugyolálva.
A csillogó szemű intendással napok óta szembekerülök: hol a főszerkesztőjétől közös megegyezéssel menesztett vezető hírportálokon olvasok vele nagyinterjút, hol a csatornáján barangolja Ókovács Szilveszterrel az operaházat és magyaráz a koncepcióról, melyet szombattól a királyi tévé kínál új műsorstruktúrájában kilenc hónap vajúdás után.

A felvezető nagy hét nagy durranásai még váratnak magukra, de annak tükrében, hogy több mint félezer médiamelóst raktak lapátra – a hétvégén Krizsó Szilviát is –, felfokozott bennem a kíváncsiság, hogy a köztévé közpénzen milyen közszolgálati értékeket karol fel.
Jött mindjárt a politikailag legkínosabb műsor, a Híradó, melyet francia mintára reformálnak: „Amit a kollégák dekára betartanak: egyharmad kormány, egyharmad ellenzék, egyharmad kormánypárt." Hüpp-hüpp-hüpp! Akárhogy is számolom, ez a mai felállásban kétharmad-egyharmad. Barba-trükk! A szerkesztőségi patikamérleg egyelőre még nem került elő, a hétfő reggeli Híradóban egyetlen szó sem esett a hétvégi Orbán, takarodj! tüntetésről. Azt már most borítékolhatjuk, hogy hírben nem lesz erős csatorna, de az ismert arcok – D. Tóth Kriszta, Gundel Takács Gábor, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Mága Zoltán, Béres Alexandra, Bagi–Nacsa – visszaköszönése hagy némi reményt a nézhetőségre.

A fejszámolásban utolérhetetlen egykori zenetévés műsorvezető egyelőre nem tett nézettségi ígéretet, de erősen csalódna, ha maradna a teljes lakosságnál mért nyolc százalék.

Hogy mennyi lesz az annyi?

Matematikai feladvány intendánsoknak: mennyire tehető majd a Magyar Televízió nézettsége, ha a Kossuth térre befért 2006-ban kétmillió ember, figyelembe véve az el sem hangzott hírt, hogy a hétvégén semmi említésre méltó nem történt ugyanezen a téren?

Olvasóink írták

  • 2. k29680 2011. október 05. 19:46
    „Nekem az Echo tv világpanoráma műsora Szaniszló úrral a kedvencem.Bár ez inkább csak a nemzetben gondolkodóknak jelent sokat.”
  • 1. öröksoproni 2011. október 05. 10:10
    „Egyetlen nézhető szórakoztató műsor van: a Beugró. Szigorúan kereskedelmi csatornán persze. A hírműsorok pedig rég nem érnek semmit; talán az ATV, Havasnak jó a "Tabu" című beszélgetős műsora, aztán szerintem itt vége is van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölszállott a páva

Különbséget tehetünk a között, hogy valakit bűncselekmény híján felmentenek vagy pedig előzetesből… Tovább olvasom