Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Kényszer, érdek

Mondhatjuk persze, hogy nem Magyarország van válságban, hanem az euróövezet, ám azt gondolom: ha az euróövezet válságban van, akkor Magyarország különösen.


„Megálljunk, Béláim, előbb kijelölöm, meddig kell tolni: ez a jel" – mutat a földre tett kabátjára száz, a kocsmát „arrébb toló" embernek Kállai Ferenc a Legényanya című filmben. Miközben egy német(!) rendszámú kocsi sofőrje ellopja a kabátot, az erőlködők fogják a fejüket, mondván, rátolták az épületet a ruhadarabra.

Nagyjából hasonlóképp járt a kormány is a jelként maga elé kitűzött pénzügyi függetlenségi akcióval: mostanra úgy tűnik, kénytelen-kelletlen maga alá temethette elveit e kérdésben. Orbán Viktor 2010 júliusában még úgy fogalmazott: „az IMF-től való szabadulás" egy lépés a nemzeti önrendelkezés irányába. Mára azonban a helyzet alapvetően megváltozott: ennek kétségtelenül egyik fő oka az európai gazdasági környezet bizonytalansága. A másik azonban idehaza keresendő: a „függetlenségi harc", a bankadó, a végtörlesztés, a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Bizottság elnökével való viaskodás, a magánnyugdíj állami kézbe vétele most már kicsapta a biztosítékot az unióban is. Mondhatjuk persze, hogy nem Magyarország van válságban, hanem az euróövezet, ám azt gondolom: ha az euróövezet válságban van, akkor Magyarország különösen.

Azt már mindenki belátja, hogy az IMF-fel meg kell állapodni: pénzügyi védőháló nélkül történelmi mélységben, 323 forintnál járt az euró, 265-nél a svájci frank, s a túlzottan aggódó középosztály egy része is – bankbetétjeit féltve az államtól – Ausztriában nyit számlát. Mégis: a tekintélyes Wall Street Journalnak Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden még mindig arról beszélt, hogy nem lenne tragédia, ha nem születne megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. Igaz, hozzátette: előnyös lenne egy elővigyázatossági hitelmegállapodás az IMF-fel. Az IMF azonban a szigorúbb feltételeket előíró készenléti hitelt adná.

Úgy tűnik, a helyzet tarthatatlan, s a kormány számára különösen fontos látszatmegtartás ellenére nem mi diktálunk. Lázár frakcióvezető tegnap már arról beszélt, hogy „néhány IMF-feltételt el kell fogadni", ehhez még a jegybanktörvény módosítása is szóba jöhet. Fellegi tárgyalásvezető pedig gyors IMF-megállapodást sürgetett. „Most jöttem a miniszterelnöktől, mandátumom van arra, hogy egy készenléti hitelről tárgyaljak" – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján. Nem kétlem: az ország érdekében teszi, s azt sem, hogy azért, mert nagy lehet a baj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titánok harca

Brüsszelben viszont légy „Jani", Tomi. Ennyi vicc hadd jusson már nekem is, sokat mostanában… Tovább olvasom