Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kényes küldetés

Nyomor és reménytelenség, olyan, amiről Európának fogalma sincs.
Nincs nap megrázó hírek nélkül Európa déli partjainál elsüllyedt lélekvesztőkről, százával vízbe fúlt menekültekről, akik amikor elindultak, akkor is tudták: ahogy a jobb életre, a megérkezésre is alig van esélyük. A tengereken a tavalyihoz képest már tízszer annyian vesztek oda, akik mégis partot érnek, tízezerszám élnek különféle táborokban.

Tudják ezt és mégis jönnek. Egyre többen. Szomáliából, Líbiából, Szudánból, Szíriából, Tunéziából, Egyiptomból, Eritreából, mögöttük háborúk, törzsi, felekezeti villongások, dzsihadista hadjáratok, erőszak. És persze nyomor és reménytelenség, olyan, amiről Európának fogalma sincs. Annak az Európának, aminek felelőssége e helyzetért a gyarmati múlt és az arab tavasz támogatása miatt legalábbis nem elhanyagolható.

Az öreg kontinens tanácstalan. Nem tudja eldönteni, hogy szolidaritásra vagy törvényi szigorra lenne szükség, mint ahogyan azt sem, ki a jó és ki a rossz menekült, illetve hogy mondhat-e ilyet egyáltalán. Napirenden van ugyan az erkölcsi felháborodás és az ötletelés a bevándorlási szigor enyhítésétől, a nemzeti befogadási kvótáktól, az embercsempész-kikötők blokád alá vételén, a menekültek visszafordításán át a magát kereszténynek valló Európa érzéketlenségének ostorozásáig szinte minden. De az együttérzés általában addig tart, amíg – ha képletesen is – nem az emberi jogok betartását követelők lakhelyén épül fel a legújabb menekülttábor. Vagyis van morális nyomás, de a menekültügy költségeinek megfizetése, következményeinek viselése már más lapra tartozik. A Die Welt azt írta a minap: vannak olyan erkölcsi dilemmák, amelyek elfogadhatatlanok, ám mégsem oldhatók meg.

Itt tartunk. Pedig még el sem kezdődött igazán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényes küldetés

Nyomor és remény- telenség, olyan, amiről Európának fogalma sincs. Tovább olvasom