Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Kell a cirkusz

Mert bármennyire is nehezen hisszük, az ember sokkal mohóbban vágyik a szórakozásra, mint az anyagi biztonságra.
Kell a cirkusz, mondjon bárki bármit. Már az ókori rómaiak is azt tartották: kenyeret és cirkuszt a népnek! A kocsiversenyekkel, gladiátorjátékokkal egyszerre elégítették ki a nép szórakozási vágyát és csitították a szociális feszültségeket. A mulatságok arra is jók voltak, hogy az elégedetlenkedők fölös energiáit lekössék. Vagyis a cirkusz mindig is a politika egyik eszköze volt. Egy-egy kurzust nemcsak az határozott meg, mennyire irányították jól az országot, hanem az is, hogy színvonalasak voltak-e a vigasságai. Mert bármennyire is nehezen hisszük, az ember sokkal mohóbban vágyik a szórakozásra, mint az anyagi biztonságra. (Olyannyira, hogy a szórakoztatóipar, tömegbefolyása miatt, a rómaiak idején állami monopólium volt.)

S hogy miért citálom elő ezt a témát? Mert ilyenkor, év végén mindig aktuális. Sűrítjük az élvezetet: vásárok, koncertek, mulatságok, köszöntések követik egymást, és hamarosan itt a szilveszter is, az év talán legnagyobb „cirkuszi" mulatsága. Ha pedig szilveszter, akkor a csinnadrattához hozzátartozik a tűzijáték is. Nem emlékszem, mikor volt olyan év, amikor egységesen örültünk volna a fényjátéknak. Legyen szó a nagy budapesti durrogtatásról vagy akár a helyiekről. Mindig morgás volt. Egyesek azt kifogásolták, hogy miért pazarolnak rá annyi pénzt, mások pedig szerettek volna még látványosabb attrakciókat. S hogy hol van az igazság? Valahol középen, mint mindig. Az a település, amelyik nyakig ül az adósságban, ne pazaroljon, de aki megteheti, igenis adja meg ezt a szórakozást az embereknek. Nem kell nagy flanc, de a szűkebb években is kellenek az ünneplések, hogy kiléphessünk a szürke hétköznapokból, feltöltődjünk és legyen energiánk a folytatáshoz.

Ne felejtsük el, a rómaiak tudtak valamit! Bölcs mondásukat – Kenyeret és cirkuszt! – örökül hagyták nekünk, hogy okuljunk belőle és figyelmeztessen bennünket.

Olvasóink írták

 • 2. borsmenta 2012. december 26. 22:54
  „1. dsj

  Egyetértek veled.
  A cirkusz azoknak a (tovább)butítására kell, akik igénylik ezt a fajta agymosást.”
 • 1. dsj 2012. december 20. 18:34
  „Kell a cirkusz!
  Kell a francnak! Teljesen jól ellennék normális, jó emberek között normális, jó emberként, mindenféle cirkusz nélkül!
  És ti?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házad az életed?

De a ház nem lehetne cél, szimbóluma emberi értékeknek! Tovább olvasom