Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Kelet fényei

Miközben pár éve a mozikban (vagy otthon a tévé előtt) még jókat nevettünk a „világvégi, elmaradott országból" érkező Boraton, „a kazah nép nagy fehér gyermekén, aki menni művelődni Amerika", mára kiderült: magyar–kazah pénzügyi alapot állítanak fel jövőre, hogy tőkével, garanciával vagy programokon keresztüli finanszírozással fejlesszük gazdasági kapcsolatainkat. Mindez a magyar kormány keleti nyitás politikájának része, mellyel – a hivatalos megfogalmazás szerint – alkalmazkodni szeretnénk a globális világgazdaság változásához. Nyitunk most a kazahok felé, egyeztettünk az azeriekkel, de tárgyalunk a szaúdiakkal és persze Kínával. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár feladata a „keleti nyitás" sikerének elősegítése a kínai stratégiai kapcsolatok felépítésével, „az arab világ tőkeerős befektetőinek idevonzásával", a kaukázusi régióval való együttműködéssel (Kazahsztán, Grúzia, Azerbajdzsán), valamint a nyugat-balkáni magyar szerepvállalás erősítésével.

A keleti nyitás alapvetően jó, de eléggé veszélyes döntésnek tűnik, hisz „diplomáciailag" már megégettük magunkat a demokráciától eléggé szélre húzódó azeriekkel. Tény: a kőolajban, földgázban és ásványi kincsekben gazdag kazahok a függetlenné válásuk és az évezredforduló óta gazdaságilag megerősödtek. A demokrácia kialakítása azonban ott is döcögős, 2007-ben parlamentjük törvénybe foglalta, hogy Nazarbajev korábbi államfő – aki cenzúrázta a sajtót, betiltotta az ellenzéki internetes oldalakat – élete végéig gyakorolhatja a köztársasági elnököt megillető jogokat. Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök Grúziába utazott: oda, ahol a napokban két helyi televízió rabok megkínzásáról készült videofelvételeket mutatott be, erre zavargások törtek ki a hamarosan kezdődő parlamenti választások előtt.

A Kelet kincséhez (értsd: befektetéseihez) a Kelet csapdáinak kikerülésével vezethet az út: ehhez nem elég dörzsöltnek látszani, annak is kell lenni. Mert nincs kétségem, hogy a már említett Nazarbajev vagy éppen a baltásnak megkegyelmező, sőt, kitüntető Aliyev nem a magyar–kazah vagy a magyar–azeri nép megbonthatatlan barátsága jegyében pumpál tőkét vagy fektet be növekedést remélő gazdaságunkba.

Olvasóink írták

  • 1. szekelyse50 2012. szeptember 28. 17:51
    „Meg kel várni az ellenség reakcióját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klub, az éjszakai

Tovább olvasom