Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kegyelet

Keresem a világ szebbik arcát: azt, amin ott a remény, hogy az emberiség visszavezethető egy élhető emberi világba, amikor még úgy szólt a reggeli köszöntés, hogy „Adjon Isten szép napot!".

Keresem a kezet, ami megálljt mutat abban az eszelős ámokfutásban, ami ontja ránk a világ mocskát. Ha végleg eltűnik az önkontroll, ki lesz az a bátor, aki kikapcsolja a tévét, befogja a szájat, lekapcsolja a stúdióvilágítást és úgy elhajítja azt a frizbit, hogy soha ne vehesse a kezébe egyetlen médiatróger sem?

Most túl messzire repült ez az ártatlan játékszer. Túlment mindazon a minimálisan elvárható szakmai és etikai minimumon, melyet egy nézettségből élő kereskedelmi csatornától is elvárhat a jó ízlés.
Talán nem tévedek, hogy önelégülten és sikerként élte meg ez a fenegyerek, hogy leültette az ország elé a meggyilkolt gyermek nevelőapját és féltestvérét. Hogy miről szólt a diskurzus, nem tudom, mert a könnyekkel beharangozott előzetes ellenére sem volt gusztusom rákapcsolni.
Ideje van a szólásnak és ideje van a hallgatásnak is. Ez sem mai bölcselet. Hogy mikor kell hallgatni? Mikor a borzalom és brutalitás olyan messzire taszít magától, hogy ép ésszel fel nem fogható, szóval nem magyarázható, szívvel meg nem vigasztalható történik. Ha a felnőttek olyanná tették a világot, hogy egy kisfiútól elveszik az életét, mit tehet hozzá egy másik felnőtt a médiaceleb jogán? Szörnyülködik? Sopánkodik? Megdöbben? Részvétet kíván? Kaparja a nézettségét, hogy egy hét múlva többet kérhessen a reklámidőért?

Bencének joga lett volna élni és joga lenne ahhoz is, hogy ne legyen belőle bulvárműsor.

Kegyelet és gyász. Ennyit tudunk adni. Már csak ennyi juthat neki. És csönd. A végtelen hallgatás és szégyen csöndje, hogy ez megtörténhetett.
Keresem a világ szebbik arcát – azt, amin ott a remény, hogy a felnőtt kézen fogja a gyermeket és büszkén vezeti be az ő világába, mert az csodaszép, biztonságos és boldog. Addig is: Adjon az Isten szebb napokat!

Olvasóink írták

 • 2. borsmenta 2012. november 08. 12:51
  „Hajdútól nem vártunk mást.
  A média ott liheg a nyakában.
  Lehangoló.
  A tv2 szavazása miatt remélem a médiahatóság kiosztja a megfelelő büntetést.”
 • 1. HarconaMarcos 2012. november 08. 00:54
  „Van innét még sokkal lejjebb is:
  http://comment.blog.hu/2012/11/07/nyerjen_hajduszoboszloi_udulest_szita_bence_halalan
  Nem tudom ezt hány napi elsötétítéssel lehetne büntetni, de ott máris túl nagy a sötétség. És nyilván azért csinálják, mert erre van igény. :-/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halált, büntetést

Inkább abban hiszek, hogy a magyar nép nem érdemli meg még egyszer a halálbüntetést. Tovább olvasom