Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kegyelem

Bő három kegyelmi esztendő áll a kabinet előtt.

Kegyelmi pillanatról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában tegnap, miután példátlan módon fél év alatt három választást nyert meg óriási fölénnyel a Fidesz–KDNP. A politikában, ahogy a sportban, a győzelem a legfontosabb, s a vasárnapi siker értékét legfeljebb kicsit árnyalja – de azért árnyalja –, hogy 24 éve nem voksoltak ilyen kevesen önkormányzati választáson Magyarországon, növeli viszont, hogy a jobboldali pártszövetség a kormányrúd mellől húzta be a győzelmeket.

A kegyelmi pillanat után bő három kegyelmi esztendő áll a kabinet előtt: 2018 tavaszáig nem tartanak általános választást hazánkban. Márpedig a Fidesz, amikor eddig megkapta a lehetőséget az ország irányítására, a ciklus elejére igyekezett sűríteni azokat az intézkedéseket, amelyekről azt gondolhatta, hogy megosztják a társadalmat, hiszen ekkor az esetleges népszerűségvesztési tendencia megfordítására még van elegendő idő. Tizenhat évvel ezelőtt például azonnal megszüntette a társadalombiztosítási önkormányzatokat, bevezette a családi adókedvezményt – amit akkor is amiatt bíráltak, hogy a tehetőseknek kedvez –, megkezdte a felsőoktatási integrációk előkészítését. A 2010-ben megalakult második Orbán-kormány és a parlament 2011 tavaszára már túl volt többek között a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások államosításán, az Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentésén, az adórendszer átszabásán, a médiatörvény elfogadásán.

A mostani önkormányzati kampányban a Fidesz sorai ismét szorosan zártak, így nem tudjuk pontosan, milyen átalakításokra készül a kormány. De az nagyon valószínű, hogy ha készül valamire, arról heteken belül értesülni fogunk. Tegnaptól tehát újra munka van és érdemes lesz figyelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baráti tűz

Összezsugorodott az ellenzék, csak baráti tüzek maradtak. Tovább olvasom