Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kegyelem

Ócska közhely, hogy a szerelmek az égben köttetnek és a földön rontjuk el azokat. A statisztikák szerint látványosabban emelkedik hazánkban a válások száma, mint az életszínvonal, Európa középmezőnyébe tartozunk a felbontott frigyeket illetően.

Minden tizedik felnőtt ember elvált, hogy hányan szeretnének, arról nem vezet statisztikát a hivatal. Korábban 10–14 év után döntöttek a válás mellett a párok, a rendszerváltás óta ez kitolódott 20 évre.

Változott a világ és változunk benne mi magunk is. Ezért alakult oly sokak házassághoz való viszonya iszonnyá, ahol az örökké szó inkább jelent rémületet és halálig tartó devizahitelt, mint a biztonság nyugalmát, kitartást és hűséget. Az egészségben-betegségben, szegénységben-gazdagságban, jóban-rosszban fogadalmának megélésében azok vannak többen, akik alulmaradnak.

Én magam egy kezemen meg tudom számolni a kikezdhetetlen házasságok számát, mert mondjuk így: gyarló az ember.
Ezért is kaptam fel a fejem hetvenéves házassági évforduló hírére, mert embertől és Istentől kell erő és áldás ahhoz, hogy az égben köttetett kapocs a földön ne szakadjon szét. Ezt a kegyelmet érezheti a Jordán házaspár, akiket Apor püspök indított el két ember összetartozásának az útján, melyen hetven éve bandukolnak.

Mivel távolról magam is megtapasztalhattam azt a kivételes emberi tartást, tudást, bölcsességet és odaadást, amivel Laci bácsi éli a napjait, a boldog házasságról elmondott szavai fontosabbak és hitelesebbek annál a könyvtárnyi irodalomnál, ami ezt a titkot kutatja. A recept olyan kézenfekvő, mint az egyszeregy: szerelmes-szeretet, derű, tisztelet, köszönet és hála a Teremtőnek jóért és rosszért.

A hetvenéves házassági évforduló az isteni kegyelem napja is. És ha van kegyelem, akkor remény is van arra, hogy a földön ne rontsuk el azt, ami az égben megköttetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbról, balról

Szóval egy mottóval egyet lehet érteni, de ha álszent, az úgyis kiderül. Tovább olvasom