Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Katasztrófafilm a Facebookon, avagy 36 órán át a hó fogságában

"Miről is beszélhettek a hó fogságába esett autósok? Például arról, hogy a magyar útkezelőktől jártak-e már az osztrák kollégáknál valaha is tanulmányúton?"

"Ha gyülekeznek a hófelhők, tisztában vagyok vele, hogy nincs értelme megvárni, ameddig 15-20 cm-es hó hull az utakra, sokkal okosabb a hótolást elkezdeni minél előbb" - nyilatkozta a kisalfold.hu-nak január végén Fördös László, ismertebb nevén Dutrás Laci.

Nos, Tél tábornok a vártnál sokkal tovább kitartott, több ezer autóst a hó fogságára ítélt az M1-es autópályán péntekre virradó éjszaka.

Akik étlen-szomjon, több mint 36 órán keresztül a fagyhaláltól rettegtek a sztrádán, nyilván nem az érdekelte elsősorban, hogy miért is emel méteres hótorlaszokat a tél.

Őket minden bizonnyal az foglalkoztatta, hogy Dutrás Laci pofonegyszerű hótoló elvét miért nem sikerül a hivataloknak a mindennapi gyakorlatban átültetni?

Jelen sorok írója csütörtökön délután negyed öt óra körül indult Győrből a Fehérvári úton, majd a 81-es főúton haza, s egyetlen hókotrót sem látott az utakon. Ugyanezekben a percekben az egyik barátom az M1-es autópályán a lébényi elágazónál araszolt, s ő sem találkozott hókotróval.

Annak ellenére sem, hogy öt óra után már akkora volt a baj az utakon a havazás miatt, hogy a Pázmándfalut követő dombokon több autót menteni kellett.

Az útkezelőknél is nagyobb késéssel reagált a katonaság: péntek délelőttre "sikerült" az első lánctalpasokat bevetni a hótorlaszok ellen - alsó határon is fél napos csúszással.

Holott a likócsi laktanyába állítólag már egy nappal korábban bevezényelték az állományt, a katonák pedig készenlétben várták a parancsot.

Vajon miért kell minden egyes havazáskor több órán keresztül tökölődni, amikor a józan paraszti ész azonnali beavatkozásért kiált? Én józan paraszti ésszel csak azt tudom elképzelni, hogy mindenki félti a seggét, s olyan magas szintről várja a zöld lámpát, ahol már oxigén sincsen.

Nézzük, miről is beszélhettek még a hó fogságába esett autósok? Például arról, hogy a magyar útkezelőktől jártak-e már az osztrák kollégáknál valaha is tanulmányúton? Nem, nem a felsővezetőkről van szó, s nem az a kérdés, hogy ebédeltek-e lazacot az osztrák állami autópálya-üzemeltető cég, az Asfinag első embereivel.

Sokkal inkább a magyar hókotrók vezetőiről, akik biztosan elleshetnének néhány praktikus trükköt az osztrákoktól. (A tanulmányi út kérdése egyébként legalább ennyire aktuális az útjavítások kapcsán: vajon hány magyar útépítő munkás látta az osztrákokat kátyúzni?)

Végül, amellett sem szabad elmenni szó nélkül az ítéletidő boncolgatásakor, hogy a közmédia újfent bebizonyította: képtelen csúsztatások (s ez a legóvatosabb fogalmazás), a Kádár-kort megszégyenítő dicshimnuszok nélkül hitelesen, pontosan tájékoztatni a vészhelyzetekről.

Mindezt csak azért írom, mert a Facebookon és az M1 péntek esti híradójában mintha két teljesen más eseményről láttam volna tudósításokat. Az előbbi katasztrófafilmre emlékeztetett döbbenetes fotókkal illusztrálva, míg utóbbi klasszikus masszatolásra.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. öröksoproni 2013. március 20. 16:55
  „Az a kis banánhéj.... ha egyetlenegyszer vállalná valaki a felelősséget kormányon, megnyerhetné a következő választást. De így csak elveszteni tudja.”
 • 33. szabadságharcos 2013. március 19. 18:25
  „27. icalicoh 2013.03.19. 08:41
  Zseniális! Kösz!”
 • 32. szabadságharcos 2013. március 19. 17:22
  „A Kurier című bécsi lap online kiadásában Erőteljes bírálat a magyar hatóságoknak - Az osztrák segélyszervezetek hiányolják a válságkezelést címmel közölt cikket.

  A magyarországi hatóságok nem kérnek semmiféle manőver-értékelésből. Ehelyett az osztrák segélyszervezetektől záporozik a kritika. Alaphang: a múlt hétvégi hókáoszt az illetékes hatóságok alábecsülték, illetve nem vettek róla tudomást.
  Budapest és Nickelsdorf között az M1-es autópályán osztrákok százai is az autójukban rekedtek a helyenként három méter magas hótömegekben. ,,A magyarok ismerték az időjárási előrejelzéseket, de túl sokáig figyelmen kívül hagyták őket. Intézkedni csak pénteken reggel kezdtek" - mondja Thomas Woitsch, az ARBÖ osztrák autóklub munkatársa. Michael Tagunoff, a másik osztrák autóklub, az ÖAMTC egyik segélyszolgálatának vezetője alátámasztja ezt: ,,A központunkba segélykérések tucatjai futottak be. Az ott rekedtek teljesen elhagyatva érezték magukat."
  Az [osztrák] Vöröskereszt pénteken 13:30-kor érte el a magyar határt, és egy segélykonvojjal nagy nehezen elverekedte magát a győri régióig. Tobias Mindlert, a bevetés vezetőjét különösen a kommunikáció hiánya dühítette. ,,Egyáltalán nem volt semmiféle hely, ahová fordulni lehetett volna. A szükségellátás nem létezett. A behavazottak helyzete mérhetetlenül veszélyessé vált volna azoknak a magyaroknak a kurázsija nélkül, akik teát és ennivalót hoztak. Ugyanis gyerekek és idős emberek is segítségre szorultak."
  Ian Beckernek, egy Bécsben dolgozó németnek Budapesttől Bécs belvárosáig (350 kilométer) 21 órán át tartott az útja. ,,Ezalatt nem láttam egyetlen szóró kocsit és egyetlen rendőrt sem."
  Feltehetően különösen a magyar állami ünnep sok erőt lekötött Budapesten. Woitsch: ,,Ott bemutatkozott a hadsereg és több segélyszervezet. Ezért túlságosan későn érkeztek. Az ünnepnap miatt sokan nem voltak szolgálatban."
  A 32 éves Patrick B. esete mutatja, hogy másként is lehet. A 32 éves bécsi üzletember a kocsi motorjának járatásától szénmonoxid-mérgezést szenvedett. A férfit, akinek volt úgynevezett ,,védlevele" az ÖAMTC segélyszolgálatától, az osztrák autóklub magyar partnere helikopterrel Győrbe szállította, és ott orvosi ellátásban részesült. Szombaton az osztrák mentők Győrből Bécsbe szállították. (hj)”
 • 31. oxana 2013. március 19. 16:29
  „27. icalicoh Nagyon jól szórakoztam!”
 • 30. babington 2013. március 19. 12:14
  „akela4 az okos kis agyaddal gondltál-e arra, hogy sok embernek nem volt válsztása és mennie kellett?
  Könnyű ám a meleg szobából semmittevés közben okosnak lenni!
  Sajna én is voltam kint, mert a kényszer rávitt. Csütörtökön én sem láttam hótolót, pedig akkor még megelőzhető lett volna. És a hófogók hol voltak? Télen sem!! Valaki átgondolta mennyi hó esett? Ez az ország szégyene volt!”
 • 29. akela4 2013. március 19. 11:24
  „A sok nagyokos meg figyelmen kívül hagyta az egy héttel előbb megírt konkrét figyelmeztetést és kérést és amikor a komolyan nem vett helyzet beütött, akkor másra próbálja kenni a bajt és a felelősséget.
  Mit szólnátok, ha a rendőrség megbüntetné a hó foglyait és kiszámláznák a mentés költségeit, mert önhibájukból veszélyeztették mások életét is!!!!”
 • 28. macizoli 2013. március 19. 10:20
  „Én 54 éves vagyok de ezt a Kádár korszakban sem merték volna megcsinálni!
  Volt,hogy Pápáról hoztak MIG (vadászgép)hajtóművet a vasúti fővonal megtisztításához. Volt,hogy Koroncó előtt robbantással tisztították az utat.A kenyérgyárból nagy csapatszállító lánctalpasok vitték a kenyeret a postaküldeményekkel együtt! Az öreg postások tudnának róla mesélni. És akkor még voltak nagyobb telek!”
 • 27. icalicoh 2013. március 19. 08:41
  „A legjobb ami ebben a műfajban született :

  http://videa.hu/videok/vicces/bukas-avagy-hohelyzet-magyarorszagon-fuhrer-hitler-ho-5OVzPkbEapPok4wx?start=12.768”
 • 26. lokni 2013. március 18. 19:56
  „Köszönjük a segítséget a Győr Plusz és az Oxygen Rádiónak!”
 • 25. mir 2013. március 18. 18:39
  „Siker történetet ír az ország és ez a kormány. Most is ez történt.”
 • 24. Dwatson 2013. március 18. 18:22
  „17. Patriot 2013.03.18. 15:27
  Azért ha az osztrákok nélkül is sikerült volna a mentés,akkor a 10 gépükkel nem lépték volna át a határt! Főleg nem azon az ünnepnapon,amikor az ellenük vívott harcunkat ünnepeljük! Sokak számára március 15-én az osztrákok voltak a felszabadítók,és ha az ellenzék ezért bírálja a kormányt akkor jól teszi!”
 • 23. dsj 2013. március 18. 18:18
  „Nem vitatom, hogy a KuK médiából megismert 30.000 katasztrófa harcos sokat dolgozott, akár emberfeletti erőfeszítéssel is. És még a számtalan - a hivatásosoknál sokkal profibb - teljesítményt nyújtó önkéntesek is fontos részesei voltak a bajba jutottak ellátásának. De
  - a 30.000-ek katasztrófális szervezetlensége,
  - a civil segítők önkéntelen és független segítsége, összehangolatlansága előbbiek tevékenységével,
  - harmadrészt a nagyteljesítményű erőgépekkel rendelkező gazdák "kifelejtése" a katasztrófa elhárításból,
  - a KuK média esetlen és össze-vissza hírszolgáltatása, amely csak a hivatalos tevékenységről szóló dicshimnuszokra koncentrált a bajba jutottak praktikus segítése helyett
  és
  - végül az előzetes intézkedések bűnös elmaradása - pl. a veszélyeztetett autópályák időben történő lezárása - súlyos hiba volt.
  Igaz, utólag könnyebb okosnak lenni, de ennyire butának lenni a megfelelő időben mégiscsak legalábbis ciki! Semmi ok a dicső hátbaveregetésekre kormányzati körökben. Szégyenkezni szabad volna, viszont!”
 • 22. astra1 2013. március 18. 17:58
  „jaj azért megint bele kellett venni az osztrák szót a cikkbe. Költözzetek ki ha annyira tetszik.”
 • 21. HarconaMarcos 2013. március 18. 17:39
  „Nagyon örvendetes, hogy a nyáj máris milyen lelkesen bégeti az új szitokszavakat: wellness, síelés.
  Ha a másiknak egy centivel jobb, az már biztos kulák. Nem többet dolgozik és/vagy többet tud, hanem osztályellenség.
  Ez az egész ügy most nem a szocikról szólt, kár elvtársazni és eeeemúúúttttnyócévezni is.
  Azaz, valószínűleg jónéhány (régi) kommunista is van a pakliban, csak ők időben fordítottak a köpönyegen. Ha valaki látott anno polgárivédelmist, akkor azért könnyen megkülönbözteti a katasztrófavédőt a tűzoltótól.”
 • 20. mekkmester 2013. március 18. 17:18
  „16. nem erről van szó, hanem arról, hogy az 7 osztrák hótolón kívül sok magyar önkéntes, tűzoltó, mentő, rendőr, honvéd és ezek felszerelései és gépei vettek részt!!! s nekik is kijár a tisztelet és köszönet! sajnálom, hogy ilyen szűklátókörű vagy...”
 • 19. Demalgon 2013. március 18. 16:22
  „A 13-sal meg egyetértek, mert oltóberkekben mindenki ismeri a bakondit, és nem az ujjukból szopják azt, ha kerek perec leirják, hogy az az idióta bakondi alkalmatlan a posztra.”
 • 18. blaze 2013. március 18. 16:14
  „Ezeket nem tanulmányútra kellene küldeni, hanem valami munkatáborba Szibériába...”
 • 17. Patriot 2013. március 18. 15:27
  „Budapesti wellness szálloda jakuzzijába üldögélő szocialista politikusok és 12 osztrák hótoló segítségével szabadult ki az ország a hócsapdájából.

  Köszönjük elvtársak! Nélkületek nem sikerült volna.”
 • 16. Joebacsi70 2013. március 18. 14:54
  „15. mekkmester 2013.03.18. 14:09 azért nem kellene az osztrákokat annyira ajnározni...

  Igazad van ! Csak a fidesz ! Éljen a párt ! Szeretünk katasztrófavédelem. Hajrá magyarok! Aki nincs velünk az ellenünk. A haza nem lehet ellenzékben. Ébresztő. Ne azt nézzék amit mondok, hanem amit csinálok.
  Hajrá 2/3! Nekünk az EU nem főnökünk. Nekünk Brüsszel nem parancsol. Nem leszünk gyarmat.

  Jó lesz így,mekkmesterem ?”
 • 15. mekkmester 2013. március 18. 14:09
  „azért nem kellene az osztrákokat annyira ajnározni...”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros hó

Ha már valóban úgy érzik az illetékesek, hogy mindent előre megmondtak, akkor saját magukat is… Tovább olvasom