Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Kasza

Mellékjelentése a szlengben: sokat nyer, nagyot kaszál egy üzleten.
Váradi András 76 éves alcsútdoboz-göbölpusztai juhász október 17-én lucernát – az öreg szerint 15 kilót, a rendőrök szerint négy mázsát – kaszált le Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. az államtól februártól bérelt földjén.

Az erről hírt adó Népszabadság szerint idősebb Váradi András édesapja annak a Váradi Andrásnak, aki korábban pályázott az alcsúti területért, de a pályázatot visszavonták. Idősebb Váradiért két rendőrautót küldtek, majd a Bicskei Rendőrkapitányságra vitték. Meghallgatásán elismerte, hogy lekaszált 15 kiló lucernát, de hozzátette, hogy azt nem vitte el. Elmondta, hogy egyedül él, otthon nyulai, kacsái és birkái vannak, etetni akarta az állatokat a lucernával. Lopás kísérlete miatt született határozat idősebb Váradi András ellen. A Bicskei Rendőrkapitányság lefoglalta a kaszáját.

Szempontok a „bűnügyi hír" értelmezéséhez:
A magántulajdon szent, a lopás bűn. Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere a felcsúti labdarúgó-akadémia elnöke. Családi cége, a Mészáros és Mészáros Kft. korábban főleg az építőiparban tevékenykedett. A családi vállalkozás tulajdonában lévő Búzakalász 66 kft.-t tavaly februárban alapították. A Nemzeti Földalap (NFA) honlapja szerint e kft. közvetlenül 410 hektár állami föld haszonbérletét nyerte el.

Szempontok a kasza jelentésköréhez:
Alapjelentésében hosszú nyélre erősített, hajlított pengéjű vágóeszköz. A gabona- és fűfélék vágására használatos. Mellékjelentése a szlengben: sokat nyer, nagyot kaszál egy üzleten. Igekötős változatában „elkaszál",
vagyis megakadályoz, elbuktat valamit vagy valakit.

E szemantikai gondolatkísérlet után még egy megjegyzés: csak remélni tudom, hogy e piti lucernalopás története nem lesz tanmeséjévé, új állatorvosi lovává 2012 Magyarországának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babaház

…a német baba sípszóval jelezné, ha szájába tömte a fiókból kicsent gyűrűt, az olasz baba… Tovább olvasom