Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Káros a terv

Tehát aki szegény, az is marad.

A napokban jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia tanulmánya arról a kormánykoncepcióról, ami a középfokú oktatás súlypontjainak tervezett áthelyezéséről értekezik. A tervezett oktatási reform a szakmunkásképzést helyezi előtérbe a gimnáziumi képzés helyett. Amint azt a miniszterelnök ősszel megfogalmazta: „Az országnak nem közepes gimnazistákra, hanem jó szakemberekre van szüksége."

Az akadémia állásfoglalása szerint a tervezet nemhogy csak téves kitételeket tartalmaz, de egyenesen káros is lehet a társadalomra. Az elvégzett vizsgálataik ugyanis egyértelműen bizonyítják, hogy ma a szakképesítést szerzett fiatalok közel nyolc százaléka munkanélküliként kezdi a felnőttkort, mert a munkaadók inkább a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező társaikat részesítik előnyben az állásinterjúkon. Arról nem is beszélve, hogy a csak szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők lényegesebben kevesebbet keresnek, mint az érettségizettek.

Az akadémia tanulmánya rámutat arra is, hogy a döntéshozók teljesen félreértik a tervezetben példaként említett szakképzési rendszereket, például Németországét, ahol a tanulók lényegesen több közismereti képzést kapnak és így sokkal kevésbé kötődnek a fizikai szakmunka világához. Megvalósítása után pedig csökkenne a társadalmi mobilitás, a gimnáziumi férőhelyek csökkentésével pedig stabilizálódhatnak a társadalmi különbségek, hiszen aki egy szegényebb családba születik, annak esélye sem lesz bejutni egy gimnáziumba és onnan felvételt nyerni egyetemre, főiskolára.

Tehát aki szegény, az is marad, a tehetősebbek gyerekei pedig könnyebben juthatnak jól fizető állásokhoz. A tehetség nem nagyon számít, legfeljebb az anyagi…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornaváltás

Olyan messze vannak a közszolgálatiságtól, hogy onnan nagyon nehéz lesz visszatalálni. Tovább olvasom