Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kapitányok

Nagyon is téved, aki szerint egy-egy túlkapásnál nincs felelőssége a szervezet egészének.
Bene László legjobb tudomásom szerint az MNB biztonsági főnöke, és most itt nem az az érdekes, hogy meddig lesz az, hanem hogy már egészen biztosan nem lesz országos rendőrfőkapitány. Menesztésének hivatalos indoka az E. Zsanett feljelentésén alapult eljárás volt: a 2007-es év legismertebb kitakart arcú embere azt állította, hogy öt rendőr megerőszakolta. Követhetetlen procedúra kezdődött, aminek mindössze az elejére és a végére emlékszem. Az elején menesztették Petrétei József igazságügyi minisztert, Bene László országos rendőrfőkapitányt, Gergényi Péter budapesti főkapitányt és Dobozi József Rebisz-főnököt, a végén pedig jogerősen felmentették az öt rendőrt.

Ezért most nehezen emésztem meg, hogy a halálra vert fűrésztolvaj ügye megáll a városi kapitányság szintjén. A szervezet elhatárolódott, sőt, elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki belehaljon egy kihallgatásba, lelkem húrjait pedig ezzel pengette meg mindjárt az elején: „A rendőri intézkedés során az arányosság, szükségesség és fokozatosság elve nem érvényesült." Ezzel egyet lehet érteni.

Majd eldöntik az orvos szakértők, hogy valakit meddig kell verni ahhoz, hogy belehaljon. Mindenesetre ilyen túlkapást két rendőr egymással egyetértésben nyilván akkor követ el, ha nem tart a következményektől. Ez az ennél sokkal kisebb súlyú törvénysértésekre is igaz: aki a munkahelyén sikkaszt, általában azt gondolja, hogy eltüntette a nyomokat, aki pedig zsarol, abban bízik, hogy nem jelentik fel. S aki kihallgatás közben agyonver egy tolvajt – s ez aligha lehet egyetlen pillanat műve –, csak arra alapozhat, hogy kollégái félrenéznek, embere pedig szélsebesen visszautazik Romániába. Mert abban nyilván nem bízhat, hogy a dolognak nem lesz nyoma.

Úgyhogy innentől kezdve nagyon is téved, aki szerint egy-egy túlkapásnál nincs felelőssége a szervezet egészének, hiszen a végül hazugságban maradt E. Zsanett ügyében sem azt állították, hogy a főkapitány személyesen követte volna el az erőszakot. Különösen azért tiltakozom belül amiatt, hogy egyedi, elszigetelt esetként kezelve a román férfit ért tragédiát megálljunk a kötelező szörnyülködés szintjén, mert hivatali bántalmazásokra, ha kis számban is, de derül fény. Itt a győri táblán például 17-et tárgyaltak 2005 óta. S döntsük el, mi itt a lényegi kérdés: hogy a többiek pontosan hány perc után hagyták abba a verést, vagy az, hogy bizonyos időközönként az ország valamelyik rendőrkapitányságán nem érvényesül a fokozatosság, a szükségesség, az arányosság. Meg alaposan el is vernek
valakit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aknafedél

A nemzeti tisztánlátást a (víz)mérték mifelénk gyakran szokta zavarni. Tovább olvasom