Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Kánaán

Az más kérdés, hogy ki mennyire érezte meg a kedvező változást.

Hírek szerint tavaly mintegy hétmilliárd forinttal mérséklődött a lakosság gyógyszerre fordított kiadása az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által bevezetett vaklicitnek köszönhetően. Az más kérdés, hogy ki mennyire érezte meg a kedvező változást.

Az OEP alig másfél éve kezdeményezte a vaklicites eljárást, amelyet azóta már négyszer is megrendeztek. A vaklicit lényege, hogy az OEP versenyt hirdet az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között.

Kéri a gyártókat, tegyenek ajánlatot saját gyógyszereik árára. A cégek nem ismerik a versenytársak által kínált árakat. Az OEP pedig kiválasztja a legolcsóbb ajánlatot. Megtörtént, hogy egyes készítmények ára egymást követő liciteken is csökkent.

Ilyen egyszerű az egész.

A receptköteles gyógyszerek körében ez a lakossági hétmilliárdos megtakarítás ugyan szép dolog, de az OEP a vaklicitnek köszönhetően 28 milliárd forinttal csökenthette a gyógyszerár támogatásra fordított kiadásait. Ez az összeg gyakorlatilag lefedi az országos mentőszolgálat éves működési költségét.

Erre szokás mondani, hogy ez már nem semmi. Mindazonáltal a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyógyszerreklámok nemigen csökkennek. Ez is azt bizonyítja, mekkora tartalékok vannak még a gyógyszeriparban.
Tudjuk jól, az élet más területein „közbeszerzési eljárásnak" hívják a vaklicitet. Ja, hogy az útépítést, ilyen-olyan beruházást, vagy épp az üzemanyagot nem lehet receptre felírni?

Sajnálhatjuk. Valószínűleg hamar beigazolódna, kicsi ország vagyunk, de itt van már a Kánaán...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csoda a csatornában

A hihetetlen valóra vált. Nem kellenek ma a híreket uraló politikai mesék.
Tovább olvasom