Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Jó itt élni

Karnyújtásnyira vagyunk a céltól. Attól, hogy a hiánytalan adatokat tartalmazó, hitelesített ötvenezer aláírás biztosan meglegyen. Példaértékű civil összefogás bontakozott ki a Kisalföld „Vizet a Dunába!" kampányában. Az a jóleső, felemelő érzés, amelyről hetekkel ezelőtt már írtunk ezeken a hasábokon, végigkíséri az egész akciót. Megyeszerte olvasóink, partnereink, az itt élők pozitív hozzáállásával, segítőkészségével találkozunk. Sok-sok ezren továbbra is aktívan részt vesznek az aláírásgyűjtésben.

Az elmúlt húsz év valószínűleg legnagyobb összefogásának lehetünk most részesei a Szigetközért és a győri folyókért. Olyan civil megmozdulás önkéntesei vagyunk, ami nem arról szól, hogy mi, hol nem épülhet meg, mi nem működhet, hogy mit kell pusztulni hagyni vélt igazunk hágai bizonyításáért, hogy hol és miért nem lehet a folyók megújuló, zöldenergiáját hasznosítani, hogy milyen medrekbe hogyan és miért nem lehet vizet engedni. Ellenkezőleg. Ez az összefogás arról szól, hogy miket tartunk a legfontosabb kérdéseknek a szigetközi és a győri vizeken, hogy hol lehetne, kellene fejlődni, előrelépni, és miben várunk végre megoldást a parlamenttől.

Az elmúlt húsz év szigetközi krónikájából látszik, hogy már húsz éve volt szándék és kibontásra váró terv is arra a magyar és a szlovák oldalon egyaránt, hogy az Öreg-Duna vízgazdálkodását rendezzék. Már akkor szóba jött, hogy összenyitható lenne például a szigetközi és a csallóközi mellékágrendszer az Öreg-Dunával. Ugyanígy a győri torkolati műtárgy is legalább tizenhárom éve napirenden van. A győri szennyvíztisztító elkészülte után, immáron hat éve biztosíthatná a folyók városában a stabil vízszinteket és a Mosoni-Duna hajózhatóságát.

Ez a mostani összefogás, a megyét átfogó civil kiállás is jelzi, hogy jó itt élni. És persze még jobb lehet, ha Győr újra, az év minden hónapjában a folyók városának mondhatja magát, és ha a Szigetköz a Csallóközzel újra egységes ökológiai rendszert képezhet. Segítve a térség fejlődését, az idegenforgalmat, a gazdaságot. És persze a természetnek is jobb lehet, ha a folyómedrekben újra víz áramlik majd, nem a növényzet foglalja el a szárazra került részeket.

Karnyújtásnyira vagyunk ahhoz, hogy népi kezdeményezésünk eredményes legyen és még két hetünk van az aláírásgyűjtésre. Ha a még kint lévő ívek eljutnak hozzánk, biztosak lehetünk a sikerben.
Köszönjük önöknek ezt a példaértékű összefogást!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így írtok ti

Nem titkolom, hogy – bár minden tiszteletem Balázs Gézáé – mindig jobban szerettem a… Tovább olvasom