Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Jó érzés

A Kisalföld önökkel összefogva nagyon sok közösségi kampányt vitt végig sikeresen. Egy akciónk nem zárult le és van folyamatban immáron húsz éve, az, ami a Dunához, a Szigetközhöz kötődik.

Az „Egy hajóban a Mosoni-Dunáért" kampányunkat például 2006-ban hirdettük meg és sikerült elérnünk, hogy egyébként ellentétes nézeteket valló politikusok, közéleti szereplők egyaránt akciónk mellé álljanak. Mégsem rendeződött folyóink sorsa. Ahogy 1991-ben sem hitték el nekünk, hogy Szlovákia képes elterelni a Dunát. Még a kormányzati körök is papírtigrissel való riogatásnak nevezték a C variánst. Ugyanígy a Duna elterelése után három hosszú évig kellett várni arra, amíg a környezetpusztító dízelszivattyúzás helyett az érdemi vízpótlás megvalósulhatott a szigetközi hullámtéren. Az Öreg- és a Mosoni-Duna vízellátása viszont azóta sem oldódott meg. Pedig a helyi szakemberekre hallgathattak volna a mindenkori magyar döntéshozók. Érdemes megnézni a krónikákat, az idő a helyieket igazolja. Ennek ellenére egy maroknyi érdekcsoportnak folyamatosan sikerült elnyomnia az itt élők hangját.

Ilyen előzmények után úgy éreztük, a Duna elterelésének huszadik évfordulóján a siker érdekében még nagyobb szabású kampányt kell indítanunk. Mégpedig úgy, hogy az itt élők véleményét kérjük: akarják-e, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze az Öreg- és a Mosoni-Duna vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását? Ahhoz, hogy a parlament elé kerüljön az ügy, országos népi kezdeményezésre volt szükség. Ez azt jelenti, a helyi választópolgárok közül majdnem mindenkinek alá kell írni az aláírásgyűjtő ívet, hogy a „Vizet a Dunába" kampány eredményes legyen. Ez pedig nagy civil összefogást igényel, azt, hogy sokan, sok helyen gyűjtsék az aláírásokat. Előre elnézést kérünk azoktól, akik kényelmetlennek érzik, ha esetleg többször megszólítják őket aláírásukat kérve.

Mégis, hiszünk abban, hogy a Duna-ügy megérdemli a politikasemleges, civil összefogást. És nagyon jó látni, hogy milyen sokan csatlakoztak már eddig is a kampányhoz. Hogy amikor aláírást gyűjtünk, nem kell magyarázni, miért is vagyunk ott. Felemelő érzés tudni, hogy olvasóink milyen sokan aláírják az íveket. Külön köszönet azoknak, akik maguk is gyűjtik az aláírásokat családi, baráti, ismeretségi körükben, elfáradnak a gyűjtőpontokra, például a győri, Baross úti pavilonunkba vagy ügyfélszolgálatainkhoz, keresik a találkozást újságkihordóinkkal és nekik adják át az íveket, illetve postán küldik el az aláírásokat. Sok csatornán érkeznek hozzánk az ívek, sok civil szervezet, közösség, közéleti személyiség segíti a kampányt.

A népi kezdeményezés nagy lehetőség az itt élőknek. Ha július elejéig sikerül összegyűjteni ötvenezer hitelesített aláírást, annak megkerülhetetlen súlya lesz. Győrben a Mosoni-Duna és a Rába, a szigetközi hullámtéren az Öreg-Duna és az itt élő több százezer ember várja a megoldást.

Környezetünk jövője a saját kezünkben van. Nem mindegy, hogy hol, hogyan élünk és mit hagyunk gyerekeinkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büdös biciklisek

Tovább olvasom