Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Jellemző tárgyak

Szerezzenek be néhány kultikus tárgyat, melyek jól jellemzik hazánk 1990 utáni küzdelmét.
Biztosan sokan fölhorkantak a hírre, miszerint Orbán Viktor hátizsákja a Nemzeti Múzeumba kerül. Első hallásra tényleg morbid, de aztán mindenki számára kiderülhetett, hogy nem a miniszterelnök személyi kultuszáról van itten szó, hanem arról, hogy a múzeum igyekszik a rendszerváltás utáni köztársasági elnököktől, kormányfőktől begyűjteni valamilyen szimbolikus tárgyat.

Orbán Viktor német foc-vb-s hátizsákja így odakerül például Antall József legendás pizsamája, Sólyom László bőrmappája, Mádl Ferenc kedvenc öltönye és Gyurcsány Ferenc tolla mellé, amivel aláírta a lisszaboni szerződést. E tárgyak gyűjteményét egyelőre nem lehet megtekinteni, de ha lesz egyszer egy kiállítás a rendszerváltásról és az utána következett évekről, abban minden bizonnyal szerepelnek majd, legalábbis ezt mondta az illetékes muzeológus.

Én nagyon bízom, hogy egyszer lesz ilyen kiállítás. És mindjárt javaslom is a Nemzeti Múzeum munkatársainak, szerezzenek be néhány kultikus tárgyat, melyek jól jellemzik hazánk 1990 utáni küzdelmét. Nem kétséges, hogy a fontos tárgyak közé kell emelni több fontos dokumentumot, mint például Josip Tot és Kaya Ibrahim vállalkozói igazolványát, Schmitt Pál díszkötéses disszertációját vagy Simon Gábor bankszámlakivonatát. Ruhadarabok is helyet kell hogy kapjanak, javaslom a beszerzendők listájára felvenni Torgyán József fehér öltönyét, Horn Gyula pufajkáját (és akkor már Károly-díját is), Tocsik Márta fehér gyöngysorát, Csurka István bocskaiját és Kis János svájcisapkáját. Nem tudom, mekkora lesz a hely, de érdemes lenne kiállítani a 2006-ban Budapesten elkötött tankot és azt a vízágyút, ami lerobbant a tévészékháznál. S ha már a székház került szóba, nyilván egy új, impozáns épület adna otthont a tárlatnak, melyet közbeszerzéssel a Közgép építene, gondolom, a telek egy jó helyen okos cserével megszerezhető.

Autentikus lenne, ha a látogatók Deutsch Tamás beléptetőkapuin keresztül érkezhetnének és a végén minden vendég kapna emlékbe egy Postabank-macit és Gyurcsány őszödi beszédét CD-n.

A fiatalabbak miatt a tárgyakhoz ismertetőt célszerű összeállítani, melyben pontosan leírnák, mi is az, amit a tisztelt látogató lát. És nem hinnének a szemüknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erő és alázat

Hiába bíztunk az uniós csatlakozásban és Gulácsiékban, az erős forintban és Dzsudzsák Balázs bal… Tovább olvasom