Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Javított egyenleg

Aki másként érez, minden bizonnyal téved, s magára vessen, ha nem érti, milyen jó, hogy meg vagyunk védve megint.
Az újabb és újabb adónemek kitalálásakor az állami hivatalnokgépezet fantáziájának semmi sem szab határt – jutott mindez eszembe a banki megtakarítások kamataira a kamatadó mellé minap kivetett hatszázalékos egészségügyi hozzájárulásról, a megduplázott készpénzfelvételi adóról, meg arról az untig ismételgetett magyarázatról, miszerint azért kellett e legújabb „egyenlegjavító pénzügyi intézkedés", hogy ne kelljen megszorítást elszenvednie az országnak. Összességében 150 milliárd forintnyi az adóemelés, de nem érinti az emberek mindennapi megélhetését – mondják.

Aki másként érez, teszem hozzá én, az minden bizonnyal téved, megcsalják az érzékei, s mint ilyen, magára vessen, ha nem érti, milyen jó, hogy meg vagyunk védve megint. Kapunk majd róla levelet is remélem hamarost.
Adóinkból él az állam és az is költi el, arról is dönt, mire és miként, s közben úgy tesz, mintha adakozna. Csak hogy néhányat említsek: személyi jövedelemadó, általános forgalmi adó, egészségügyi hozzájárulás, nyugdíjjárulék, pénzügyi tranzakciós illeték, kamatadó, népegészségügyi termékadó, jövedéki adó, regisztrációs adó, illetékek, építményadó, telekadó, súlyadó, idegenforgalmi adó, baleseti adó és a többi, és a többi, összesen vagy ötvenféle.

De jó, hogy legalább van eredménye. Legalábbis a miniszterelnök szerint, aki látványos sikereket, biztató jeleket, adatokat lát a magyar gazdaság felől. „Azt hiszem, nincs másik ország most, amely elmondhatná, hogy csökken a munkanélküliség, nő a foglalkoztatás, emelkedik a nyugdíjak reálértéke, nő a reálbér és közben csökken a rezsi. Magyarország egy ilyen ország" – mondta a kormányfő büszkén Brüsszelben a sikertelen európai válságkezelés gazdáinak, hozzátéve, „az ország jobban teljesít, a saját lábán áll, ígéretesek a gazdaság kilátásai".

Még szerencse, bár ha kormányzati kommunikátor lennék, azért óvatosabban bánnék a szavakkal. Ugyanis a teljes népesség 17 százaléka havi 66 ezer forintnál kevesebből él, a gyerekszegénység 20 százalékos, a magyar háztartások 75 százaléka nem képes havonta megspórolni annyi pénzt, amiből váratlan kiadásait fedezni tudná. A lakosság mindössze 13 százaléka rendelkezik megtakarítással, ugyanakkor közel 7000 milliárd forint az adósok tartozása. A nem teljesítők aránya 18 százalékra nőtt, a kisebb késedelemmel rendelkezőkkel együtt a hitelesek közel harmadának vannak törlesztési gondjai. És ez is Magyarország. Az ő Magyarországuk. S csak ők tudják, milyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéz a kézben

...kijár minden meggyilkolt magyar és szerb embernek
és családnak az együttérzés. Tovább olvasom