Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

˝Itt nem lehet élni˝

„Itt nem lehet élni!" – áll a nem tudni, ki által felírt mondat a sok éve üresen álló egykori ruhagyár falán. Amely épületből nagyszabású tervek komoly szállodát képzeltek el. A beruházás kezdése azonban egyre csak csúszik.

De nemcsak Sopronban, hanem az ország más városaiban is rengeteg üres, hasznosításra váró épület rohad a nagy nincstelenségben. Mindenütt szinte tapintható az enyészet, a pusztulás. Az ember gyakran úgy érzi, mintha nem is a rendszerváltás utáni várva várt kapitalizmusban élnénk – ahol elvileg mindennek van büszke tulajdonosa, gondos gazdája.

Akkor hol lehet a hiba? – vetődik fel a kérdés. Mi az a makacs gond, hogy országszerte szaporodnak a lesújtó képet nyújtó, hasznosításra váró épületek és a kiadásra szánt, üresen ásítozó üzletek? Ötlet-, pénz-, kereslethiány? Kínkeserves, túlzott bürokrácia? Nos, a közélet megnyilvánulásai iránt fogékony ismeretlen egy mondatban foglalta össze a dolgok állását: „Itt nem lehet élni!"

Eszünkbe juthat a dalai láma, akit egyszer arról kérdeztek: mi az, ami leginkább meglepi az emberiséggel kapcsolatban? Azt válaszolta, hogy maga az ember. Mert feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. A jövőjével kapcsolatban pedig annyira aggódó, hogy elfelejti élvezni a jelent. Az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben. Megpróbál ugyan úgy élni, mintha soha nem halna meg, de aztán úgy távozik a másvilágra, hogy soha nem is élt igazán.

Az „Itt nem lehet élni!" felirat alkotója tehát megnyugodhat: elsősorban magunkon kell változtatni, hogy ezzel együtt a pesszimista felirat mögötti valóság is módosulhasson...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzint, de sokat!

Az utakon alig tapasztalható, hogy kevesebb lenne az autó, pedig a benzin és a gázolaj ára… Tovább olvasom