Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Itt kellene Élned!

A mostani a legnagyobb békeidőbeli népvándorlás az európai történelemben!


Egy londoni kutatóműhely néhány hete közzétett tanulmánya szerint a 2004-es EU-bővítés utáni hét évben csaknem 1,5 millió munkavállaló érkezett a keleti tagállamokból Nagy-Britanniába, és közülük egymillióan tartósan le is telepedtek. Az elemzés szerint ez volt a legnagyobb békeidőbeli népvándorlás az európai történelemben!

Ezzel kapcsolatban Jack Straw, a brit Munkáspárt politikusa úgy nyilatkozott, hogy látványos hiba volt átmeneti korlátozások nélkül beengedni Nagy-Britanniába a közép- és kelet-európai új uniós tagállamok, külön kiemelve Lengyelország és Magyarország munkavállalóit. Ugyanis évi 5–13 ezer bevándorlót vártak, ezzel szemben csak 2010-ben negyedmilliónyian hagyták el régiónkat a szép angliai jövő reményében.

Tény, hogy Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagország, amely 2004-ben azonnal megnyitotta munkapiacát Magyarország előtt is. És az is valószínű, hogy azóta annyi magyar él Londonban, mint Győrben. Összetartanak, saját honlapjuk van, erős közösségük a Facebookon. És ez a közösség nemcsak szállodai kisegítőkből és bébiszitterekből áll, vannak közöttük szép számmal mérnökök, orvosok, elemzők, brókerek, nyitottak kerékpárboltot, pékséget, leképezik kicsiben szinte a teljes munkaerőpiacot.

Biztosan keményen dolgoznak. Ugyanúgy, ahogy minden munkavállaló itthon is a magán- és a közszférában egyaránt. Nem fizetnek sokkal többet az élelmiszerért, a benzinért. Rendben, úgy korrekt, ha azt azért megjegyezzük, hogy a sör kicsit drágább egy átlagos angol pubban, mint egy magyar kocsmában, de hát egy átlagos pub nívója nincs messze egy itthoni első osztályú étteremétől. Szóval ugyanannyit dolgoznak, ugyanazokat az élelmiszereket vehetik meg nagyjából azonos áron, mégis, ezerhatszáz kilométert kellett utazniuk azért, hogy úgy érezhessék, rendesen megfizetik őket. És esténként, ha költeni akarnak keresetükből, egy nyüzsgő, élettel teli kozmopolita város forgatagában találhatják magukat, a szabadság összehasonlíthatatlan, mámorító érzésével...
Annak ugye volt oka, hogy a szocializmusban vasfüggönyt húztak az országhatárra. Az már kevésbé magyarázható, hogy lassan negyedszázada élünk újra szabad országban, mégis minden ötödik magyar elvágyódik, és sosem volt olyan magas a külföldi letelepedést tervezők aránya, mint most.

Ideje lenne jobban megbecsülni azokat, akik Vörösmartyval együtt vallják: „Áldjon vagy verjen sors keze: / Itt élned, halnod kell." Ha másért nem, hát azért, mert már senki nem mondhatja, hogy az itthoniak kevesebbet vagy rosszabbul dolgoznának, mint bárhol a világ boldogabb felén.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tekintély

2013-ra végleg lejárt a kacagányok ideje a parlamentben, s lassan jöhetnek a Pókember- és… Tovább olvasom