Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Iskola

Az iskola legfontosabb szereplője a tanár. Rajta áll vagy bukik minden.
Hétfőn új tanév kezdődik. Ezzel a kultúrharc mára törvényileg intézményesített új korszaka indul. A harctér az iskola, melynek fontosságáról, jövőt alapozó szerepéről vitát nyitni felesleges. Csupa közhelyet mondhatnék én is, azt meg minek. Ugyanígy közhely az is, hogy az iskola legfontosabb szereplője a tanár. Rajta áll vagy bukik minden. Nos, a magyar pedagógusokat – úgy is, mint igen népes választópolgári halmazt – a kormányzat életpályamodellel tisztelte meg. S átlagosan 34 százalékos béremeléssel. No és legalább ennyivel több munkaórát is előírt számukra. Ez utóbbi elhallgatásával, viszont az „öt számjegyű emelés" gyakori hangoztatásával megint sikerült szegény pedagógusainkat a közirigység céltáblájává tenni. Sőt, előástak egy nyolcszázezres igazgatói bért is, valahonnan Kisvárdáról. Ezzel igazolandó, hogy az igazgatók – bocsánat, „intézményvezetők" – miért kapnának mostantól kevesebb juttatást. Újabb csapás ez számukra azok után, hogy döntési potenciáljuktól megfosztva bekényszerítették őket egy hivatalnoki rendszer alá, végrehajtónak. Már akiket. A kevésbé pártkompatibilisektől ugyanis mára megváltak, illetve egyesek kinevezését szeptember közepéig lebegtetik. Az, hogy be kellene közben indítani iskoláikban a tanévet, kevésbé fontos szempont a kultúrharc e széles frontján.

Nos, a jó oktatáshoz megfelelő tankönyv is kell. Az új tanévre sikerült a tízmilliárdos tankönyvpiacot is eltrafikosítani. A többit most tapasztalja, akinek tanköteles korú (6–16 éves!) gyereke van.

A háromévestől kötelező óvodáztatás meg az egész napos iskola elrendelésének indoklása meg porhintés. A politika nem meri kimondani, hogy elemi össztársadalmi érdek a cigányság integrációjának elősegítése. Mondom, össztársadalmi. Ám ehhez a cigányság nevelésére vállalkozóknak pénzt, paripát, fegyvert, s több óvodai férőhelyet nem adtak. Inkább frusztrálnak minden kiscsoportost meg alsós kisgyereket és szülőjét a kötelező beíratással, délutáni bent maradással. Ja, ha meg a szülő amúgy kikérheti a csemetéjét, akkor így az egésznek nincs értelme.

Hit- és erkölcstan, mindennapos testnevelés. Ki merné vitatni ezek szükségességét. Csak elegendő kiképzett hit- és etikatanár nincsen. Meg új tornatermek sem épültek. Hacsak nem majd az új stadionokban folyhat a karlendítés meg a fekvőtámasz.


Olvasóink írták

  • 2. dsj 2013. szeptember 03. 08:57
    „Az imént elfelejtettem megemlíteni, hogy Hoffman Rózsa fűtetlen 19. századi iskolája felér Matolcsi piros pettyes fenekű magyar-japán csecsemőjével. Adott a színvonal!”
  • 1. dsj 2013. szeptember 03. 08:54
    „"Az iskola legfontosabb szereplője a tanár." Lehetne a gyerek is, esetleg?
    Amúgy a többi úgy rossz, ahogy írva vagyon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kubatov-lista

Kubatov precedens rendteremtéssel családok előtt nyithatja meg a stadionok kapuit úgy, hogy a… Tovább olvasom