Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Integráció

Átlagosan hetente egyszer ülök ott az ítélőtáblán, ahol négy megye gyilkosai fordulnak meg, s alig egy kis hányadot mondanék a bőre alapján cigánynak.

Az öt éve brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos aligha hihette volna, hogy majd az „ő vére lesz az áldozat, amiből megszületik az új Magyarország". S bár ez a vér valóban jelkép lett, azt meg én nem gondoltam volna, hogy a fent idézett mondat egy református lelkész szájából hangzik el, aki ezúttal nem a krisztusi áldozatról és a belőle születő kereszténységről beszél, hanem valami számomra idegen és félelmetes dologról gondolhatja azt, hogy az lesz új Magyarország. Mert jómagam igen sok gyilkosság bűnperének voltam tanúja, s évente több száz áldozat hal meg hazánkban, de új Magyarország még egyikből sem született. A hétvégén tartott olaszliszkai megemlékezésen hangzott el az is Volner János országgyűlési képviselőtől, hogy ő nem gyűlöli azt, aki szerint nincs cigánybűnözés, hanem vagy hülyének nézi, vagy undorodik tőle. Sokat fejlődött a honatyák retorikája öt év alatt.

Sehogyan se emlékszem vissza arra, ki kezdte el sulykolni, hogy a bűnöző életű cigányok alatt jórészt könyörtelen, brutális gyilkosokat értünk, s nem a velünk született Jókai-figurát, a sokszor alázatoskodó csirkefogót, aki évszázadokon át az előítélet megtestesítője volt, az én gyerekkoromban csakúgy, mint az olvasó gyerekkorában. Ki az, aki úgy gondolja: 2006-ban arculatot váltottak egy nép bűnöző fiai, vagy azt, hogy eddig is ez volt a jellemző, de a Jobbikra, Budaházyra, Kurucinfóra és Barikád.hu-ra volt szükség: felnyitni a szemeket, ami a csendőrségnek sem sikerült. Mi ez a butaság, ami öt év elteltével már honatyák és lelkészek szájából ömlik? Ki kezdte el az érvelésnek ezt a primitív fajtáját – amitől már a falnak megyek –, hogy kiragadja a cigányok által elkövetett erőszakos bűncselekményeket az év eseményeiből, s egymás mellé rakva felmutatja a tétel igazolásaként? Aki így tesz, az önkéntelenül is hazudik, mert hazugságra tanították a szélsőséges fórumok. Átlagosan hetente egyszer ülök ott az ítélőtáblán, ahol négy megye gyilkosai fordulnak meg, s alig egy kis hányadot mondanék a bőre alapján cigánynak, vagyis amit a szememmel látok, az köszönő viszonyban sincs azzal, amit az uszító hírportálok hangoztatnak. Nyilván nincs erről vezetett statisztikám, de az uszítóknak sincs az ellenkezőjéről, soha nem is volt.

Annyi a hazugság, amit szilaj igazmondásnak álcáznak. Ki kezdte el sulykolni, hogy a radikális jobboldal megoldást kínál a cigánysággal szembeni fajgyűlöletre, az etnikum integrációjára? Mert én most is csak azt látom, amit 2006-tól, s aztán a 2009-es európai győzelemnél láttam: hogy megnyit egy szelepet, ahol a forrongó gyűlölet szabadon távozhat a magyar légkörbe. „Végre kimondja valaki" – ennyi a siker titka, de történelmileg nincs benne semmi új. Nincs megoldás, törekvés a cigányok iskolázottságának javítására, a probléma alapjaira, mert a cserébe népszerűséget adó hallgatóságot nem is érdekli a megoldás. Hogy végül mitől nyújt majd kezet a mai cigány fia és unokája a nem cigány fiának és unokájának? Mert az, hogy mi a jövőben is kezet nem nyújtva fogunk papolni integrációról, az „új Magyarország" születése láttán nyilvánvaló.

Olvasóink írták

 • 4. zeta62 2011. október 18. 21:37
  „k29680 2011.10.18. 18:31

  Már Churchill is megmondta: azt a statisztikát hiszem el, amit magam hamisítottam. Az esetek 90 %-át elhallgatják, nem kerül be a köztudatba, innen ered ez a cikk is. Integrálódni? Ki akarja ezt? Az integrálni kívántak tuti nem! Nekik így a jó, munka nélkül 100 000-ren felüli jövedelmük van segílykékből.”
 • 3. zakarias3 2011. október 18. 19:37
  „Várjuk a cikket!”
 • 2. toto72 2011. október 18. 18:32
  „Kedves Balázs! Az állam már milliárdokat költött integrációra, felzárkoztatásra (ebből néhány álliberális jogvédő is jól meggazdagodott) sikertelenül. Arról nem tetszett még írni, hogy a cigányság még semmit nem tett, hogy integrálódjon, hogy megpróbáljon együttélni a többségi társadalommal. Valahogy nekik egyetlen országban sem megy, nem csak nálunk. Erről is tessék írni, ha hiteles újságírónak tartja magát.”
 • 1. k29680 2011. október 18. 18:31
  „Laczko "úr".Ön ennyire utálja a nacionalistákat vagy csak jó hazudni?Amiről nem tudunk az nincs is?Lehet ön rossz tárgyalásokra megy be.Vagy MÉG ennyire jó a közbiztonság nyugat-dunántúlon?
  Szeretnék egy egészen friss hírt önnel megosztani.

  Az egyik országos internetes rádió értesülései szerint október elején a nógrádi kistelepülésen, Szirákon hat ember erőszakolt meg egy 16 éves lányt. A borzalmas eseményről ezen az egyetlen tájékoztatáson kívül sehol nem lehetett olvasni, ami azért történhetett meg, mert a helyiek értesülései szerint a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság hírzárlatot rendelt el. A helyi lakosok továbbá elmondták azt is, hogy a tettesek - akiket még aznap elfogott a rendőrség - a cigány kisebbséghez tartoznak - írta Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtóközleményében.
  Lehet ő hazudik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Én azért is adok pár forintot a hajléktalanoknak!

"Ezeket a szerencsétlen embereket azért fogják feltakarítani az utakról, mert ha nincsenek szem… Tovább olvasom