Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Ingyen

A politikai piac egy dologban különbözik az igazitól: a termék valódi ára csak távozás után derül ki, s néha évek múltán kell fizetni. A baloldal ebbe a versenybe nevez be.

Legutóbb az ezredforduló tájékán látszott esély arra, hogy sikerül felülírni a Kádár-korból örökölt refle- xeket az atyáskodó államról. Az efféle szemlélettel az a legnagyobb baj, hogy egyre erősebben társul hozzá a mentalitás: sorsa alakulásáért nem az egyén felelős leginkább, hanem mindig valaki más. Ettől már csak egy lépés, vagy annyi sem a „van ingyenebéd" teó- riája – a rendszerváltás legnagyobb kudarca, hogy ebben az országban milliók hisznek ebben, és semmilyen összefüggést nem érzékelnek a befizetett adók és az annak terhére elköltött kiadások között.

Ahol persze kereslet van, ott előbb-utóbb a kínálat is megjelenik: a pártok a politikai piacon olyan portékákat igyekeznek árulni, amelyeket el tudnak adni, s a maguk szempontjából nem gondolják rosszul, hogy ha atyáskodásra van szükségetek, azt kapjátok. Az elmúlt években a Fidesznek annak ellenére sikerült ez a mutatvány, hogy amúgy számos intézkedésével – többek között a rokkantnyugdíjak és a segélyek szigorításával – e szemlélettel ment szembe. Most már világos, hogy a kilencedik éve vergődő, vízió nélküli baloldal ebbe a versenybe nevez be a 2018-as választásra. A Párbeszéd Magyarországért néhány hónapja karolta fel a mindenkinek járó alapjövedelmet – amelynek lényege, hogy bizonyos havi összeghez mindenki létezése jogán hozzájut –, a napokban pedig Gyurcsány Ferenc dobta be az ingyenvíz és -áram ötletét. Kétségem nincs afelől, hogy van igény az effélékre, hiába nem ismertek a hatásaik. Az MSZP 2002-es jóléti rendszerváltásában kis híján tönkrement az ország, ha ezek a javaslatok megvalósulnak, lehet szorítani, hogy ne járjunk még egyszer ugyanúgy.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincöt

Azt, hogy harmincöt év felett eláshatom magam, azért nem gondoltam volna. Tovább olvasom