Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Ima két százalékért

...ha nem érik el a voksok két százalékát, vissza is kell fizetniük az egymilliós kampánypénzt.

Igen gazdag lesz a kínálat, hová tegyük az ikszet a választáson. Hozzáértők szerint ugyanis a rendszerváltás utáni magyar választások históriájában soha nem látott nagyszámú jelölő szervezet állított egyéni, egyszersmind országos listát április 6-ra. Ennek persze eleve így kellett történnie, hiszen idén a választópolgárok akár több jelöltet is támogathattak aláírásukkal. Hogy mindez a nagy pártok választási stratégiája szempontjából szalámitaktikának, éppenséggel a demokrácia csúcsának minősíthető-e vagy sem, azt döntse el mindenki maga.

De tétre, súlyos milliókra megy ki a játék. Például a minden választókerületben jelöltet állító pártok – bármiféle eredményességi küszöb vagy más garanciális szabály nélkül – 597 millió forint kampánytámogatásra jogosultak. A legalább 80 egyéni körzetben jelöltet állítók közel 448 millióra, az 54–79 jelöltet indítók majdnem 299 millióra, míg a körzetek negyedében egyéni jelöltes pártok 149 millió forintra számíthatnak.

Ami pedig az ajánlásokat illeti – hírek szerint –, igencsak valószínű, hogy egyes pártok nem riadtak vissza a tömeges csalásoktól, amikor összegyűjtötték a szükséges számút. Fiatal politológushallgató szakmai gyakorlaton vett részt asszisztensként az aláírásgyűjtés finisében, az egyik párt budapesti irodájában. Megdöbbentő tapasztalatait nyilvánosságra is hozta. Állította, néhány kis párt aktivistái az adatokat és az aláírásokat átmásolták, hogy „ajánlásaik" számát gyarapítsák. Ha például két kis pártnak volt kétszáz-kétszáz aláírása, a másolások után mindegyiknek négyszáz-négyszáz lett.

Mondhatnánk, ez mind semmi. Nevetséges közjáték, hiszen a választáson a voksok számánál minden kiderül, ki rúghat igazán labdába és ki nem. Ráadásul az egyéni országgyűlési képviselőjelölteknek, ha nem érik el a voksok két százalékát, vissza is kell fizetniük az egymilliós kampánypénzt.

Mégis az ember csak csóválja a fejét. Lehet itt a közélet tisztasága érdekében akármilyen jogszabályokat alkotni, furfangos hazánkfiain nem lehet kifogni. Kiváltképp ha pénzről van szó. Nüansznyi stílszerűség: kicsiny országunk kis pártjai – tisztelet a kivételeknek – lám, itt is meglelték a kiskaput. Most aztán „csak" imádkozni kell. A kétszázaléknyi szavazatért.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Putyin-elv

Moszkva sakkjátszmájában még csak a megnyitásnál tart. Mi lesz a következő lépés? És hogyan lehet… Tovább olvasom