Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Így is, úgy is

A Cozma-ügyben mindaz, ami a közvéleményt feltüzeli, nem tartozik a büntetőjog hatáskörébe.
Higgyék el nekem, ha a Kúria ma visszautasítja a legfőbb ügyészségi indítványt, az annak ellenére is jó jel, ha a legtöbben nem értenek vele egyet. S ugyanígy: ha visszadobják Győrnek a Cozma-ügyet, a társadalmi és politikai nyomás miatt bennem akkor is ott marad a kétely az igazságszolgáltatásban, ha tiszta és elfogadható jogi indokokkal teszik ezt. A mai nap mérföldkő, így is, úgy is.

Már tavasszal is a szűkebb tábort erősítettem azzal a véleményemmel, hogy a Cozma-ügyben mindaz, ami a közvéleményt feltüzeli, nem tartozik a büntetőjog hatáskörébe, mert talán kisebbrészt a vádlottak bőrszíne, nagyobbrészt a meggyilkolt népszerűsége tolja előre a hullámot, amelyre felszökkentek a politika szereplői is. S ha ezeket lehántjuk róla – márpedig a bíróságon le kell –, akkor egy gyilkosságba torkolló kocsmai verekedés marad a „szíven szúrt ország" történetéből, vagyis csak egy a sok tragikus eset közül.

De ennek most egy röpke időre megint vége lesz. Most ismét nem a tévéstúdiókban folyik az igazságszolgáltatás, nem a – félig-meddig szavazóknak címzett – nyílt levelekben, kormányfői „magánvéleményekben", megfoghatatlan miniszteri indítványban, szurkolói demonstrációkon, újságokban, Facebookon, rasszista híroldalon egyengetik a közvéleményt Marian Cozma meggyilkolásának ügyében. Ma a tárgyalóterembe érkezik vissza a per, és ezalatt – Darák Péter Kúria-elnök válasza óta kicsit még inkább – valami jót gondolok.
Igen, bármi is lesz ma a döntés, a Kúria egyszer már jól szerepelt az ügyben, bár én nem nyertem volna meg a fogadást, ha arról kérdeznek májusban, hogy az új elnök elutasítja-e az igazságügyi miniszter kérését az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatáról. Mert akkor már régóta riasztóak voltak a jelek, hogy a politika mennyire közel merészkedik a független hatalmi ág határaihoz, na és mert ennek a folyamatnak még nincs vége, az ember csak izgatottan figyel mindig mindenre, mert itt most már mindig minden precedensértékű.

Az is, hogy Darák el merte utasítani ezt a populista indítványt.
Az is, hogy az ügyészség végül felülvizsgálatot kért, ami enyhén szólva nem gyakori, s egyébként is rendszerint az elítélti oldal szokta szorgalmazni.

Az is, hogy az ügyészség már a tényállást támadja, ami felülvizsgálatban nonszensz, s ezzel azt sugallja, mintha az eljárásra vonatkozó, eredeti kifogások alaptalanságával maga is tisztában lenne. De ha tisztában van, akkor hogy higgyük el, hogy nem nyomásra cselekedett?

S bár ez is egy büntetőügy – vádlottakkal, ügyésszel, védőkkel, bírákkal –, precedens lesz a mai döntés is, ha visszadobják, azért, ha fenntartják az ítélőtábla határozatát, akkor azért. De ez most egy olyan helyzet, amikor nem kérhetem, hogy szurkoljanak a Kúria bátorságának, mert a kedves olvasó nagy valószínűséggel abba a kb. kilencven százalékba tartozik, amelyik ezt az igazságügy kudarcaként éli meg.

Holott a Cozma-ügytől és a többség számára majd érthetetlen jogi érveléstől függetlenül egy elutasító ítélet annyit mindenképpen jelent, hogy a bírák még őrzik függetlenségüket, s annál önérzetesebbek, minél inkább rájuk akarnak telepedni.

És Machita nyomásával nem is számoltak. Az említett hölgy az egyik bulvárlap jósa, aki az újság felkérésére pénteken azt olvasta ki a cigánykártyából, hogy hatályon kívül helyezik a másodfokú ítéletet.
Puff. De azért ne mérgelődjön a néző a poéngyilkos miatt, vannak színdarabok, amiket Machita is ötvenszer izgul át, hiába tudja a végét, persze jobb, ha van egy szerelmi szál és ha a vádlottak nem állnak háttal a közönségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaszting 2.

Az elégedetlenek szavazatait leginkább egyesítő jelöltet megtalálni legalább akkora dilemma, mint… Tovább olvasom